Без сертификат – при 60% ваксинирани или под 5% заети интензивни легла

Следващата седмица ще бъде обсъждана нова идея за отпадането на зеления сертификат у нас, съобщи премиерът Кирил Петков на пресконференция в МС тази вечер.

„Имаме предложение да се премахне зеленият сертификат, когато единият от двата критерия е постигнат. Единият е ваксинация от 60% с две дози, другият е, ако всичките интензивни легла в страната паднат на 5% заетост от болни от коронавирус“, обясни той.

Министърът на здравеопазването Асена Сербезова подчерта, че има пряка връзка между ваксинациите и заетостта на интензивните легла. Петков определи като меки мерките, които влизат в сила след 5 дни.

„Ако бяхме използвали старите критерии, цяла България би трябвало да бъде затворена“, каза Петков. След 5 дни София, Благоевград и Ямбол влизат в етап №3 – т.е. започваме с леки, но ограничителни мерки.

„В момента всеки българин ще може да вижда какво се случва в сайта Coronavirus.bg. На карта там е посочено какво ще случи след пет дни и там са описани ограничителните мерки“, обясни премиерът. Доц. Ангел Кунчев обясни, че ако коронавирусът върви както сега, той ще се превърне в банален вирус.

Премиерът Петков се включи за кратко в пресконференцията. Здравният министър Сербезова и Ангел Кунчев останаха да дообясняват новия модел за налагане на мерки, но отново критериите не станаха ясни. Сербезова призна, че мерки по закон се налагат на ниво област, а окрупняването на областите в клъстери е в името на по-добрата картина за транспортиране на болни. Възможността за ползване на легла в други области обаче можело да влияе върху това какви мерки се налагат.

За налагането на мерки като основен критерий здравните власти вече ползват заетост на интензивните легла, но към него се отчитали и други – заболеваемост, темпо на заемане на останалите легла и т.н. Каква точно е тежестта на отделните критерии яснота няма. Не се разбра и на какво се дължи рязкото влошаване на картината в София, която според последната налична карта за заетите интензивни легла по региони с дата 18 януари ще бъде в най-благоприятния етап 0 след 5 дни, а въвежда мерки за 3-ти етап, отново след 5 дни. Това очевидно стъпва на прогностичен модел, който обаче не е обявен публично.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *