Алкохолната консумация по време на бременност отдавна се асоциира с различни конгенитални дефекти у плода и ментална ретардация в по-късните етапи от живота на детето. Ново проучване обаче разкрива ефектите върху плода от употребата на алкохоло от бащата преди зачеването и връзката му с конгенитални сърдечносъдови малформации.

Данните от изследването показват, че бащите, които консумирали алкохол три месеца преди зачеването имали 44% по-висок риск да им се роди дете със сърдечни малформации, в сравнение с тези, които не консумирали алкохол. Честотата на новородените със сърдечносъдови малформации за България е около 1%. Средно годишно у нас се раждат между 500 и 700 бебета със сърдечни аномалии. Проспективното проучване установява още, че ако бащите били склонни към запои (консумиране на 4-5 алкохолни напитки в една „сесия“), рискът от сърдечносъдови аномалии при бебето бил 52% по-висок. За жени, от друга страна, които консумирали алкохол преди забременняване, рискът от сърдечносъдови аномалии у плода бил с 16% по-висок, в сравнение с тези бъдещи майки, които не консумирали алкохол.

Предишни проучвания показват, че алкохолната експозиция води до ДНК-мутации в развиващите се сперматозоиди и промени в тяхната активност, въпреки че механизмите на тези явления все още не са изяснени.

Данните от проучването са публикувани този месец в изданието European Journal of Preventive Cardiology. То представлява метаанализ и ревю на предишни данни по въпроса. Авторът на проучването, Джаби Хин от училището Сиангуа по обществено здраве към Централен Южен университет в Чанша, Китай, предупреждава пред чуждестранни медии, че алкохолната консумация е вредна не само са отделния индивид, но и за неговото бъдещо поколение, като увеличава риска от сърдечносъдови аномалии. Въпреки че невинаги можем да предвидим едно зачеване, д-р Джаби Хин съветва мъжете да преустановят алкохолната консумация поне шест месеца преди зачеването, а жените поне една година, както и по време на бременността. Данните обаче показват още, че повишението в риска от сърдечносъдови малформации у плода не било статистически значително, когато бъдещите родители консумирали ниски количества алкохол.Това е първото по рода си проучване, което показва увеждащото действие на алкохола върху плода преди зачеването и при двамата родители – до момента предишните проучвания се фокусираха върху ефекта на алкохолна консумация при майката върху плода. Вродените малформации са водещата причина за смърт у новородени и засягат 1 на 33 бебета. Сърдечносъдовите малформации са с най-голяма честота сред вродените дефекти, като в повечето случаи се придружават и от други увреждания и ментална ретардация. В световен мащаб всяка година се раждат около 1,35 милиона бебета с вродени сърдечносъдови дефекти, които дори и коригирани оперативно, увеличават значително риска от сърдечносъдови заболявания на по-късен етап в живота.

Необходими са в бъдеще повече проучвания по темата, които да изяснят механизма на увреждащия ефект на алкохола върху сперматозоидите и яйцеклетките в периода преди зачеването. И все пак от получените резултати е категорично, че бъдещите родители трябва да преустановят алкохолната консумация между шест месеца и една година преди планираното зачеване. Изясняването и на други подобни увреждащи фактори би довело до понижение във вродените заболявания в бъдеще.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *