Банки, неспазващи санкциите „Магнитски“, също влизат в списъка

Всяка една българска банка, която не прилага разпоредбите по глобалния акт “Магнитски” може да бъде включена в санкционния режим. Това е причината за превантивните действия, които се прилагат от банковата система у нас. Това посочи във вторник шеф Димитър Радев, шеф на Българската народна банка (БНБ) по време на изслушване в специализираната парламентарната комисия за санкциите „Магнитски“.

Той даде конкретен пример с латвийска банка, която е включена на 13 юли в списъка “Магнитски” за това, че не прилага санкции по него, свързани със Северна Корея. “Нещата се развиха много бързо и до само след 10 дни банката бе обявена в несъстоятелност”, каза Радев.

Той добави, че БНБ и търговските банки са били добре подготвени са санкциите по закона “Магнитски”, защото текстове във вътрешните им правила предвиждат при налагане на санкции от Министерство на финансите на САЩ у нас, те да се прилагат у нас.

От думите на Димитър Радев стана ясно, че размерът на кредитите на засегнатите лица за общо 11.2 млн. лв. са незначителни на фона на общото портфолио на банките и кредити в цялата система за 65 млрд. лв. кредити.

„Искам да кажа, че в резултат на приетите превантивни мерки от гледна точка от депозитите и кредитите, няма материален проблем свързан със списъка „Магнитски“. Реалният проблем е, че всяка една от българските банки, която не прилага санкциите може да бъде включена в санкционния режим и тогава последствията може да са тежки за цялата банкова система, посочи Радев.

„Разбирам, че става въпрос за юридически и морален казус, но банките не могат да изчакат политически или други действия и не могат да чакат, забавянето може да им струва скъпо, затова са взети и такива мерки“, каза още Радев.

От думите на Радев стана ясно, че БНБ е дала указания на търговските банки да прилагат мерките по Закона за мерките изпиране на пари, защото в момента няма правна регламентация как да бъдат прилагани санкциите по акта „Магнитски“. Освен това бъдещата нормативната рамка трябвало да се приеме на ниво ЕС. По отношение на контрола на БНБ над търговските банки Радев посочи, че търговските банките предоставят регулярно оперативна информация и то не  във връзка със списъка „Магнитски“. Централната банка имала и подписан меморандум с ДАНС от преди 6 години, с който оперативно двете институции съгласуват своята дейност.

„При всяко едно съмнение търговските банки трябва да информират ДАНС“, каза още Радев.

Управителят на БНБ посочи, че има един случай, в който дружество включено в списъка със санкции по акта „Магнитски“ е поискало изключване, но българският съд на първа инстанция е отхвърлил това искане. Той добави, че БНБ не са изпращани писма от ЕК по отношение на прилагане на санкциите.

„Няма упреци към БНБ за предприетите от нея действия“, добави Радев.

Преди ден сайтът Биволъ съобщи, че ЕК е поискала спешно обяснения от МВнР и Министерството на финансите относно правните основания за ограниченията във връзка със санкциите по акта „Магнитски“, наложени в България. Пред сайта служебният министър на финансите Асен Василев е уверил, че в запитването от ЕК нямало „нищо притеснително“. Според финансовото ведомство Брюксел нямало как нито да свали ограниченията върху Пеевски и Божков, нито да ни санкционира за реакция върху законодателен от акт от трета държава.

На 2 юни американското министерство на финансите обяви, че шестима български граждани, сред които Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков, ще бъдат подложени на финансови санкции заради участие в корупция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *