Чака ни зима със скъп ток и скъпа храна

Твърде вероятно е в България да престои зима с много скъпо електричество. Часто от причините за това се коренят в политическия натиск към определени сектори на енергийната индустрия, смята Боян Рашев, управляващ партньор в Denkstatt България.

В момента Газпром държи Европа като заложник. Цената на електроенергията падна от 0.30 лв. на киловатчас до 0.20 лв. на киловатчас, но това пак е цена, при която тежката индустрия не може да функционира, казва Рашев.

Според него основната причина за поскъпването е обединението на българската и гръцката борса точно преди лятото. Така най-евтиният пазар – българският, се обединява с най-скъпия пазар на ток в Европа – гръцкия. Основният проблем в Гърция е спецификата на инфраструктурата на държавата с хиляди острови и че електричеството там се произвежда от газови централи, а цената на газта на континента в момента „троши всеки ден рекордите“.

„В България на борсата се предлага много малка част от производството на централите“, напомня също Рашев, като целта е по-евтиният ток на регулирания пазар да отиде за домашните потребители, а индустрията има достъп само до по-скъп ток. Важни са и спецификите, свързани с търговците на ток, които са свързани лица с потребители и производители. Европейските политики за енергия също оказват влияние с поскъпването на въглеродните квоти (повече от два пъти в сравнение с миналата година).

Невъзможността да се осъществи перфектна заменяемост на досегашните енергийни източници с ВЕИ ще бъде спънка през зеления преход на Европа, смята Рашев, който каза, че „процесът ще изисква много повече време, отколкото им се иска на много политици“.

Той посочи атомната енергия като развиваща се в момента, „просто защото това е мощността, на която трябва да се разчита“.

Според него Европа като цяло е изгонила тежката си индустрия с подобна политика към Китай и същото в момента се случва и с България. Той вижда единствен вариант да се вземат тежки политически решения и да „покажем мускули“ в Брюксел. Другата опция е да кажем, че на България не ѝ трябва такава икономика и големите индустриални предприятия да си тръгнат.

Според него поисканото покачване на цената на природния газ от есента със 17% е реалистично.

То се базира на методологията, която сме приели за определяне на цените с доставчиците ни. Но заради политическият натиск в Европа срещу газовата индустрия, на практика в момента „Газпром практически държи Европа като заложник.“

„Европа през септември-октомври ще бъде принудена да се помоли Северен поток 2 да заработи на максимален капацитет, за да има газ“, смята Рашев. „Европа е пред катастрофа. Тя не може да запълни газохранилищата. С втечнен газ тя не може да ги запълни“, обясни експертът.

През есента ще има поскъпване и на храните

Повишаване на цените на основните продукти, стоки и услуги се очаква през есента. Според данните на Националната статистика годишната инфлация за 2021 г. ще е около 3%, като най-голям ръст ще има при хранителните стоки. Влияние оказва и поскъпването на електроенергията и горивата.

Столичани споделят, че поскъпването вече се забелязва и се отразява на бюджета им.

„След като поскъпва електроенергията – пак ще вдигнат и цените, един път ги вдигнаха, а сега втори път ще ги вдигнат. Но оставаме на ниски заплати. Дъщеря ми ми помага, аз не се оправям, ако трябва да разчитам на моята пенсия“, каза пенсионерка от София.

„Българите ще изчезнат скоро, цените се вдигат, а доходите намаляват“, допълни друг жител на столицата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *