„Астра Зенека“ поднови тестовете на ваксината срещу COVID-19

Македония може да се довери на руската разработка

„Астра Зенека“ възобнови клиничните изпитания на ваксината срещу коронавирус, след като тестовете бяха преустановени поради заболяване при един от доброволците. Новината бе потвърдена днес и от компанията, и от Оксфордския университет, който също участва в проекта. Администрацията по лекарствата и здравните продукти във Великобритания е потвърдила, че изпитанията са безопасни.

Агенция БГНЕС припомни, че на 6 септември тестовете на ваксината във всички страни бяха прекратени, за да може да се направи независимо разследване на заболяването на доброволеца. Нито тогава, нито днес стана ясно какво точно се е случило с него. Според „Ню Йорк Таймс” иде реч за напречен (трансверзален) миелит – остро възпаление на гръбначния мозък, което понякога се проявява при вирусни инфекции. В крайна сметка след проучване на ситуацията и на медицинското досие на пациента британските учени са стигнали до заключението, че тестването може да продължи безопасно.

Преди ден шефът на „Астра Зенека“ Паскал Сорио заяви, че очаква да разбере до края на годината успешна ли е ваксината.

Междувременно се появи информация, че Македония проучва руската ваксина и може да я купи. Още през август са дискутирани възможностите за доставка. „Този ​​въпрос беше обсъден както с премиера Зоран Заев, така и с министъра на здравеопазването Венко Филипче. Македонската страна все още проучва наличните материали за ваксината Sputnik V“, твърдят дипломати от руското посолство в Скопие, цитирани от РИА Новости и БНТ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *