Цветанов за Борисов: Няма как да искаш отново да си премиер

За 10 месеца председателят на ГЕРБ превърна партията си в най-мразената, политическата ситуация е доста променена, смята лидерът на „Републиканци за България“

 

– Г-н Цветанов, проблем ли е, че вече три дни подред ДПС определя дали парламентът да работи или не – тя дава кворума, тя го сваля. Вие дълго време бяхте шеф на парламентарната група на ГЕРБ. Какво означава това поведение според Вас?

– Когато бях в парламента, заедно с коалиционните ни партньори имахме доста добре изградена дисциплина и организация на работа, за да не зависим от „Движението за права и свободи“. Но в тази тежка политическа конфронтация и тази институционална криза, която има днес, ДПС ще бъде решаващият фактор и ще определи времето и дали този парламент ще си изкара своя мандат.

– Защо беше толкова важно да не зависите от ДПС? ДПС иска ли нещо в замяна при такива ситуации?

– Вижте, в политиката и в парламентаризма винаги се търси политическият консенсус. Но това, което бяхме готови за консенсус, за времето, когато аз бях в парламента – ние сме се придържали към принципите на управленската програма, която беше приета от коалиционните партньори. Сега, в рамките на една година виждам сериозно отстъпление от поетите ангажименти в управленската програма и виждаме и съответните разминавания, но може би политическата конюнктура вече е съвсем различна и доста по-тежка от гледна точка на постигането на политически консенсус на принципна основа.

– Въпросът ми обаче беше за ДПС. Какво правят те в такива ситуации, искат ли нещо в замяна, когато от тях зависи…

– Не съм позволявал това, поне като шеф на парламентарната група. Заедно с коалиционните ни партньори, когато сме имали съответните срещи, предимно във вторник преди започване седмичната програма на парламента, винаги сме се стремяли да имаме необходимите доводи и аргументи за това докъде е възможно да правим консенсус, но да не преминаваме границата на невъзможността да се постига такъв консенсус.

– Анализатори твърдят, че Борисов няма как да е премиер отново, дори и да спечели следващите избори. Вие смятате ли, че това е така?

– Ами при положение че за ГЕРБ се очертава един резултат от не повече от 500 хиляди гласа – сами разбирате, че вече няма да бъдат този решаващ фактор, а ще се търси постигането на бъдещ евентуален коалиционен формат, но надали ще има парламентарна група или политическа сила, която ще иска да се повтори сегашният управленски мандат или – сегашният състав и структура на Министерски съвет. Така че от тази гледна точка може би във въпроса ви се намира и отговорът – не.

– Не считате, че Борисов ще е премиер вече?

– Смятам, че логиката и политическата ситуация е доста променена. При тази загуба на обществено доверие и възможността в рамките на десет месеца една уважавана партия да я превърнеш в най-мразената – няма как да искаш да бъдеш отново премиер или да търсиш следващ управленски мандат. Но тук трябва много ясно да разграничим тези, които взимат и реализират тези управленски решения в ГЕРБ, от честните, стойностните, трудолюбивите симпатизанти и членове на ГЕРБ. Защото трябва да ви кажа, че на мен най-болно ми е за достойните симпатизанти и членове, които са подкрепяли ГЕРБ през всичките тези години, подкрепяли са управлението – тези хора не трябва да ги слагаме под общ знаменател с всичко това, което има в момента като обществено неодобрение и като политически дискомфорт. Така че това са едни достойни хора и смятам, че е важно да се направи едно сериозно разграничаване от тези, които допринесоха с тези си управленски решения да стигнат до тук. Хората, които са гласували за тях и са ги подкрепяли, нямат нищо общо с това.

– Социологическа агенция днес (четвъртък) излезе с поредно проучване. Пак дават под 1% на Вашата партия. Това не Ви ли обезкуражава?

– Не съм запознат с това изследване. А и все пак няма такава партия, която да бъде тествана, за да се дава отговор на подобни въпроси. За мен по-важно е, че на 20 септември ще бъде инициативният комитет, който ще приеме учредителната декларация за учредяването на политическа партия „Републиканци за България“. На 27 септември планираме да бъде проведено учредителното събрание, в което да се направи избор на съответните органи на партията. И тогава вече можем да си говорим за социология – някъде след средата или края на октомври, когато вече започнем да показваме съответните наши представители на партията в цялата страна. В момента съм в Благоевград, за да говорим точно за бъдещия политически проект; утре ще бъда в Кюстендилско… Най-големият акцент, който ще заложим за развитието на проекта, е да можем да се обърнем и да потърсим подкрепа от негласуващите, а те са над 50%.

„Флагман“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *