Американското разузнаване: Путин се готви за дълга война в Украйна

Руският президент Владимир Путин няма да прекрати войната в Украйна с кампанията в Донбас и е решен да изгради сухопътен коридор към Приднестровието, каза във вторник директорът на Националното разузнаване на САЩ Аврил Хейнс, предава АФП.

„Оценяваме, че президентът Путин се готви за продължителен конфликт в Украйна, по време на който той все още възнамерява да постигне цели извън Донбас“, каза Хейнс.

„Путин най-вероятно също преценява, че Русия има по-голяма способност и желание да издържи на предизвикателства от противниците му и той вероятно разчита решимостта на САЩ и ЕС да отслабнат на фона на недостиг на храни, инфлация и растящи цени на енергията“, каза Хейнс на изслушване в Сената.

„Путин ще използва ядрени оръжия само ако Русия е изправена пред „екзистенциална заплаха“, каза още Хейнс.

В Конгреса на САЩ днес започва дебат върху пакета от военна, хуманитарна и икономическа помощ за Украйна в размер на близо 40 милиарда долара, които трябва да бъдат отпуснати до септември. От тази сума 23 милиарда долара са предназначени за оръжие. Вотът в долната камара може да е още днес, а в Сената – до края на седмицата, след като лидерите на двете камари постигнаха принципно съгласие за пакета вчера.

Руското нашествие в Украйна е прогонило от домовете им 14 милиона украинци – от тях над 8 милиона са вътрешно разселени, съобщиха днес от ООН. И допълниха, че броят на загиналите цивилни е с хиляди по-голям от официално потвърдените 3 381.

Във вторник вечер управителят на Харковска област съобщи, че са открити телата на 44 души, затрупани под бомбардирана сграда в източния град Изюм в началото на март. Не е ясно как се е добрал до информацията, тъй като Изюм бе окупиран на 1 април и все още е под руски контрол.

Украинските войски са изтласкали руските от северните и североизточните покрайнини на Харков, но около 1 000 бойци остават блокирани в мариуполския комбинат „Азовстал“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *