Австрия се обяви за запазване на ветото за Шенген по суша за България

Австрия е против приемането на България и Румъния по суша, докато Европейската комисия не гарантира, че цялостната система за защита на границите на ЕС работи. Това става ясно от интервю на австрийският външен министър Герхард Карнер пред местния ежедневник „Пресе“. В него той коментира актуални вътрешнополитически и външнополитически проблеми, предаде БТА.

В равносметката за свършеното Карнер изразява желанието си да бъде запазено ветото срещу разширяването на Шенген с Румъния и България, но не поставя конкретни условия, отбелязва австрийската новинарска агенция АПА, обобщавайки интервюто.

Пълното приемане на България и Румъния в Шенгенското пространство ще е грешка в днешната фаза, казва Герхард Карнер. Според него „граничният контрол между държавите е необходим“.

България и Румъния станаха част от Шенген по въздух и вода, но дата за присъденияване по суша не беше дадена. Това стана след като Европейският съюз упражни силен натиск върху Австрия, за да вдигне ветото си. Виена е против приемането на двете страни оправдавайки се с наплива от мигранти. Австрия постави редица неизпълними условия да да бъдат приети България и Румъния и по суша в Шенген.

Сега австрийският външен министър Карнер казва, че разширяването не зависи само от Румъния и България.

На въпроса какви критерии трябва да изпълнят двете държави за това, той отговаря: „Не става дума само за Румъния и България. Цялата миграционна система е в безпорядък. Не съм аз този, който раздава оценки в посока на Румъния и България. Застъпвам се на европейско равнище за функционираща система. А това ще стане само ако външната граница е защитена. Това също е съществена част от на новия пакт за убежище и миграция, за който ЕС се договори и който сега трябва да приведем в действие. Само тогава може да има пълна свобода на движение в ЕС“.

С Румъния и България „направихме крачка напред с въздушния Шенген, а и с морския Шенген. И трябва да продължим да напредваме стъпка по стъпка“, заявава Карнер.

„Не е задача на Австрия да съставя график или да създава правила. Работата на Европейската комисия е да гарантира, че цялостната система работи“, допълва австрийският външен министър.

По думите му Австрия има голям принос в тази област, принос за „раздвижване на нещата“.

„Преди известно време щеше да е немислимо държавните и правителствените ръководители единодушно да решат да финансират съвместно защитата на външните граници. Преди година щеше да бъде немислимо и сключването на пакт за убежище и миграция“, казва още Герхард Карнер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *