„Ройтерс“: България вече внася по-скъп петрол от Казахстан, Ирак и Тунис

През януари „Лукойл“ започна да купува петрол за българското си предприятие „Лукойл Нефтохим Бургас“ в Казахстан, Ирак и Тунис, според данни от London Stock Exchange Group (LSEG). До 1 март компанията трябва напълно да спре да внася руски суровини, решние, прието от парламента в края на годината.

Тъй като „Лукойл“ вече не е в състояние да снабдява бургаската рафинерия със собствения си нефт „Урал“, компанията трябва да използва нефт от други места, което повишава разходите в завода, коментира Ройтерс.

През януари за рафинерията в Бургас са пристигнали две доставки казахстански петрол KEBCO от по 70 хиляди тона. Има и друга доставка иракски лек петрол Басра от 76 000 тона и 33 000 тона от Тунис.

Търговците заявиха пред агенцията, че казахският петрол може да се превърне в заместител на руския петрол, но доставките му са ограничени и той е по-скъп от руския „Урал“.

Не е известно дали „Лукойл“ използва участието си в проекти в Казахстан и Ирак за закупуване на петрол.

През 2023 г. в България е внесен руски петрол в размер на 100 хиляди барела на ден, а страната е на четвърто място по внос на суровини от Русия с танкери.

България получи дерогация от Европейския съюз за закупуване на руски петрол до края на 2024 г., но управляващите сами се отказаха предсрочно от дерогацията, без никой да го изисква от страната ни. През декември българският парламент прие поправки в закона, които забраняват вноса на суровини от Русия от 1 март 2024 г.

„Лукойл“ доставяше петрол за България от Новоросийск, произведен от компанията в Каспийско море.

Бургаската нефтена рафинерия е с капацитет от около 10 милиона тона годишно, а размерът на инвестициите на „Лукойл“ надхвърля 3,4 милиарда долара, според Ройтерс.

След атаката от страна на българските власти и промени в закона компанията обяви, че ще преразгледа стратегията си за българските активи, включително тяхната продажба. Азербайджанската Socar заяви, че е готова да обмисли закупуването на петролната рафинерия в Бургас, ако има такава оферта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *