US сенатори подпукаха Кристалина Георгиева

Световният скандал с Кристалина Георгиева побива все по-зловещи размери. Последната новина е, че ввама US сенатори се захванаха с българката – председателят на комисията по външните работи към Сената – демократът Робърт Менендес и Джеймс Риш, който е най-високопоставеният републиканец в комисията.

Двамата изпратиха писмо до държавния глава Джо Байдън, в което настояват Министерството на финансите да осигури „пълна отчетност“ около спора за манипулации в „Да правиш бизнес“.

Кристалина Георгиева е управляващ директор на МВФ, но явно ще трябва да си търси нов пост след скандала с манипулиране на данни от Световната банка в класацията “Да правиш бизнес” с цел да бъде повишена позицията на Китай, докато тя беше изпълнителен директор на финансовата институция.

Георгиева отхвърли твърденията, че е оказвала натиск върху свои подчинени да подправят данни в полза на Китайи на свой ред обвини в манипулация офиса на предишния президент на институцията.

Американското Министерство на финансите, което контролира акционерните дялове на САЩ в двете базирани във Вашингтон международни финансови институции, проучва обвиненията срещу Кристалина Георгиева и засега не е излязло с коментар по казуса.

Говорителка на министерството отказва да коментира твърденията на агенция „Блумбърг“, че министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън отказва да приеме телефонни обаждания от Георгиева, откакто избухна скандалът преди десет дни.

Личният говорител на Георгиева също не коментира.

След разкритията тя получи множество критики, включително призиви за оставката ѝ от поста в Международния валутен фонд.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *