Октай: Путин държа прав Радев и от дивана го пита: Кога ще ми върнете 700-те милиона, които откраднахте?

Чакаме оставката на президента през 2025 – ще обяви, че ни спасява от война, прогнозира бившият зам.-председател на ДПС

 

Президентът Румен Радев ще подаде оставка предсрочно през 2025 година, за да оглави политически проект с тезата, че спасява България от дестабилизация, война и от изпращане на войници в Украйна, прогнозира Осман Октай – бивш зам.-председател на ДПС, когото някога наричаха “дясната ръка на Ахмед Доган”.

В интервю за Генка Шикерова в “Свободна Европа” Октай коментира предизборната кампания, новото лидерство в ДПС и стратегията на държавния глава за политическа кариера след втория му мандат.

В тази кампания ми прави впечатление, че се говори само за и против Украйна и Путин и дали ще се разпаднат ЕС и НАТО. Втрещих се от думите на Радев, когото познавам от 25 години – такава любов към Путин! Не приемам да се говорят такива крайности по време на предизборна кампания – от името на Волгин, на Костадинов и други. Бълват и разрушават държавността в България. Всички забравиха за българския патриотизъм, за националните интереси на България, обобщи впечатленията си Осман Октай.

В тази връзка той разказа, че познава Радев от много години и е бил поканен в инициативния комитет за издигането му за президент. Тогава заявил на генерала от ВВС, че ще го подкрепи, тъй като един офицер, клел се в името на България, заслужава доверие. Радев посрещнал тези думи с насълзени очи. По-късно, в друга среща, разказал на Октай, че е бил поканен в Русия на среща с Путин, но в Москва бил унижен, когато слизайки на летището му обявили, че Путин е в Сочи на почивка и “за да не му се разваля рахатът”, Радев трябва да се види с него там. Колебаейки се какво да прави, решил все пак да пренебрегне личното си его и в името на България да отиде в Сочи. Там го посрещнал не президентът, а негови представители. Закарали го в резиденцията и не го карали да чака, както са карали да чака Първанов и много други дори с дни, преразказа случката Осман Октай. Още на 15-ата минута го въвели при Путин. Руският президент седял сам на един диван и даже не станал да се ръкува. Още докато Радев бил до вратата, Путин му казал: “Извиках ви, за да Ви попитам кога ще ми върнете онези 700 милиона, които откраднахте за “Южен поток”? “Аз, вика, бях втрещен”, казал Радев по думите на Октай.

Анализирайки всичко това и поведението на Радев сега и особено последното му посещение в Будапеща, където нападна форума на НАТО, вместо да свика съвета за национална сигурност, смятам, че една година преди края на мандата му ще си подаде оставката като президент една вечер с една декларация и ще се обяви за спасител на държавата от тия шарлатани, тия войнолюбци, като тръгне да прави политическа формация, заяви в интервюто бившият заместник на Ахмед Доган. Според него Радев очаква, че и след тези избори, и след нови избори през есента няма да има правителство, отнета му е и възможността да реди служебен кабинет (с промените в Конституцията, бел. ред.). Можем да очакваме това след края на зимата, 25-а година. Той знае как се провалиха в политически проекти след мандата си Първанов, Петър Стоянов. Затова ще иска да събере по-високо доверие. Ще каже, че тръгва да спасява държавата от война, да не пратим българи в Украйна. Така че чакаме оставката на президента Радев, заключи Октай.

Той коментира и смяната на лидерството на ДПС, където бяха избрани двама нови съпредседатели – Делян Пеевски и Джевдет Чакъров, а в публичното пространство присъства главно Пеевски. Знаково лице от Кърджали като дългогодишния кмет Хасан Азис е унижен да ходи след Пеевски и другите лица, които сега са на преден план, заяви Октай. Това, според него, дава отрицателен сигнал на хората там. “Знам, че се готвят да ги изкарват насила от къщите им да гласуват. Има много хора, които в деня на изборите просто няма да са си вкъщи”, допълни той.

Според Осман Октай Ахмед Доган е овластил толкова Пеевски, за да може неговите връзки и финансови ресурси да му помогнат да го измъкне от собствените му финансови зависимости, които били особено тежки, след като му е била прехвърлена собствеността върху ТЕЦ-Варна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *