NEXO ще съди България за 1 млрд. долара

Крипто компанията NEXO ще заведе дело срещу България за щетите, които акцията на прокуратурата й е нанесла. „Нашите консултанти оценяват щетите на над 1 млрд. долара. Ние бяхме в процес на листване на американската борса и сега това трябва да бъде отложено заради репутационните щети, които ни бяха нанесени“, заяви по Нова телевизия един от собствениците на компанията Антони Тренчев.

Преди седмица прокуратурата проведе шумна акция в офисите на NEXO и обвини четирима души в пране на пари, данъчни престъпления, компютърни измами и извършване на банкова дейност без лиценз в периода от началото на 2018 г. до 12 януари 2023 г. на територията на България, Великобритания, Швейцария и Кайманови острови. Имената на четиримата не бяха обявени, но един от тях бил ръководител на организирана престъпна група.

Според Тренчев главният прокурор Иван Гешев умишлено заблуждава публиката, че действа по сигнал от САЩ. Тренчев обясни, че фирмата вече е сключила споразумение с 50-те американски щата, федералното правителство на САЩ и прокуратурата в Ню Йорк, с което са уредени претенциите към нея, но не е признала вина. При това нюйоркското споразумение е подписано след акцията на прокуратурата. „Ние престанахме да приемаме американски клиенти още през февруари миналата година, защото регулацията на този пазар не е ясна“, твърди той.

Тренчев твърди, че не може да става и дума за трансакции, с които през NEXO се финансира тероризъм или се нарушават санкциите. „Ние ползваме софтуер, който се ползва от ФБР и ЦРУ. С него следим всички трансакции в реално време“, обясни Тренчев. И даде пример, че лицето, посочено от прокуратурата като фигуриращо в базата данни на Израел за терористи – Мухмад Мохамед Махмуд Айеш, всъщност е получило две суми от 1500 и 400 долара две години, преди да бъде вписано там. Тренчев се усъмни, че прокуратурата изобщо има капацитет да анализира дейността на NEXO.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *