NEXO заведе дело срещу България в международен арбитраж в САЩ

Криптокомпанията NEXO е завела арбитражно дело срещу България в САЩ, съобщи разследващият сайт „Бърд“ в публикация във Фейсбук.

„С вчерашна дата искът е заведен в международния арбитражен трибунал в САЩ, като няма изгледи или юридически способи България да успее да прекрати делото“, пишат още разследващите журналисти.

Към този момент не са приложени материали, но от съобщение на сайта на Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове става ясно, че ответници са Министерствотона финансите и Прокуратурата на Република България.

Все още не е известно за каква сума ще са претенциите на компанията.

В края на декември миналата година стана ясно, че прокуратурата не е открила никакви доказателства за извършени престъпления във връзка с делото срещу основателите и служителите на крипто компанията „Nexo“. За това и досъдебното производство е било прекратено.

Собствениците на компанията Антони Тренчев и Коста Кънчев бяха обвинени заедно с още двама служители, че са участвали в организирана престъпна група след акция на прокуратурата, ДАНС и Националната следствена служба в софийските офиси на дружеството в началото на тази година, когато Иван Гешев все още беше главен прокурор, а Борислав Сарафов – негов заместник.

Властите твърдяха, че през критоплатформата са се осъществявали плащания към името на представител на терористичната организация „Хамас“, както и към иранската борса Нобитекс, която е санкционирана от ООН.

Собствениците на Nexo отрекоха тези твърдения още след самото начало на акцията. Тренчев заяви, че действията на българската прокуратура са коствали щети от над 1 млрд. долара и допусна, че акцията срещу компанията му е политически мотивирана.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *