Наглите телекоми отчетоха рекордни приходи

“Съсипаните” от инфлацията телекоми са с по-високи обороти и печалби за 2023 г.

 

И трите български телекома са постигнали рекордни резултати за 2023 г., показват отчетите им. Това идва на фона на инфлацията и индексирането на цените на услугите, които предоставят.

Растат основните показатели: оборот, печалба и средният приход на абонат (ARPU). Причините са както инфлационни (тоест по-скъпи планове), така и подобряване на представянето в отделни сегменти на операторите.

Най-големият оператор по приходи остава “А1 България”, пише “Капитал”.

Продажбите на компанията са нагоре със 17% до 749,7 млн. евро (1,47 млрд. лв.), показват резултатите на групата майка A1 Telekom Austria Group. Маржът на оперативната печалба е най-големият в групата – 40,5%. Българският бизнес е втори по приходи и печалба в целия холдинг след Австрия. Според отчета на групата основните причини за рекордните резултати са по-скъпите планове и приложените “ценови мерки за защита на стойността” през март 2023 г. (тогава всички оператори индексираха цените на плановете си с годишната инфлация).

“Виваком” е номер 1 на фиксирания пазар и също увеличава приходите си – с 9% до 646 млн. евро (1,27 млрд. лв.), показва отчетът на групата майка United Group.

Това са вторите най-високи продажби в групата след гръцкия бизнес. Инфлацията в страната се отразява на целия бизнес и има директен ефект и върху телеком пазара. Фактът, че и трите оператори показват в отчетите си, че по-скъпите планове са причина за по-добрите резултати показват, че имат идентична ценова политика. Първите месеци на 2024 г. до момента показват, че тази година растежът продължава и тя може да се окаже отново рекордна.

Нагоре са и приходите на медийното подразделение на United – United Media, в която влизат “Нова телевизия”, вестник Телеграф” и други медийни активи. Оборотът му е скочил от 461 млн. евро на 515 млн. евро, което е забележителен резултат за медийна компания. В нея влизат активи в целите Балкани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *