Кръчмите в София ни цакат с вонящо месо, стари манджи, мижави порции и КОСМИЧЕСКИ ЦЕНИ

Заради високите цени на всички стоки и услуги, заведенията свалиха гарда почти навсякъде, с много малки изключения. Ресторантьорите се опитват да прецакат по най-разнообразен и находчив начин посетителите си, като проявяват учудваща изобретателност в съдирането на „кожата на клиента”.

Номерата са безкрайни – от стари и вмирисани ястия до пестене на грамаж по всякакви начини. С две думи – безогледна печалба от всичко, с тотално нелоялни практики. Сякаш отмря правилото „клиентът винаги има право” и на никого не му пука дали посетителите ще се върнат пак, или никога повече няма да стъпят в заведението.

В много от кръчмите всеки гледа да удари джоба на посетителите като за последно, пък дали пак ще дойдат или не – сякаш не ги интересува.

Един от най-неприятните номера е сервирането или доставянето на стара, престояла храна, или пък просто недобре сготвена и обработена. Клиенти от скъпи кръчми се оплакват, че месото в основни ястия, които струват скъпо, мирише отблъскващо, като готвачите дори не се стараят да сложат подправки, за да тушират „аромата”. Младежи разказаха как във филиал на известна верига заведения в центъра на София, която е с авторитет на луксозно заведение, пилешкото мирише на кокошка от курника и не става за ядене, но това не намалява цената му от над 20 лева на порция.

В салатите със скариди пък, морските дарове се мятат с черупките, абсолютно непочистени, а в овчарската салата шунката и яйцето трябва да се издирват с лупа.

Затова и препатили клиенти съветват хората да не си поръчват предястия и салати с много съставки и добавки, а да поръчват по-простички варианти– например шопска салата, в която се знае точно какво има – краставици, домати и чушки и лук.

Пиците на много места, в това число и в някои заведения на „Витошка”, се сервира с минимални добавки – ако поръчате „Маргарита”, например, може да получите просто печено тесто залято с кетчуп, а кашкавалът почти да липсва.

Клиенти се оплакват и от развалени ястия, които очевидно са от „оня ден” и се сервират без никакви скрупули. И тук важи класическото българско правило „ако мине номерът”.

Безобразията обаче са нй-вече с храната, порачана от клиентите за вкъщи – масово хората се оплакват, че им доставят много по-малко количество, отколкото ако поръчаш на място и седнеш в заведението.Макар че и в този вариант не си застрахован.

„Келнерите разчитат на това, че не виждаш какво има в кутията и слагат по-малко. Вероятно номерата ги върти персоналът, който гледа да спастри нещо за себе си.”, предполагат клиентите.

В доста известна верига заведения, масова посещавана, при поръчка на суши, получаваш като бройка едно и също, но парчетата са чувствително по-малки, т.е. удрят те в грамажа, разказват клиенти.

Клиенти се оплакват и от развалено суши с видимо стари авокадо и сьомга пълнеж, които дори по цвета си личи, че не са пресни, също доставено от скъпо заведение, което се действа на територията на моловете в София. Същата верига си позволява да доставя и салати, които са изветрели, миришат лошо и имат неприятен вкус.

Разочарованието на хората е сериозно, даже някои се заричат да спрат поръчките на храна за вкъщи, въпреки удобството.

Същото се прави и с манджите – ако е пържола, количеството е по-малко, ако са кюфтенца, са съвсем миниатюрни. Наистина е много отблъскващо популярни заведения така да се гаврят с клиентите си и да разчитат да ги запазят като редовни техни почитатели.

„Това са много евтини трикове, които отблъскват клиентите. Цените са достатъчно високи, за да те удрят в грамажа”, възмутени са хората, пробвали от „екстрата” прецакване на клиента с поръчките.

Затова и експертите съветват – ако взимате храната завкъщи на място, или дори при донасянето до вратата, проверете какво има в кутията. В случай че количеството е фрапантно по-малко, просто направете рекламация, не приемайте храната и  не плащайте поръчката. В случай, че установите злоупотребата по-късно, върнете доставката и поискайте парите си обратно.

Хората са ядосани, че някои от ресторантите рискуват дори да ги заразят с некачествена и стара храна.

Явно искат да печелят на всяка цена, по изключително нагъл начин, но това означава само едно – да губиш клиенти.

Ресторанти колкото искаш в София – като не ти хареса обслужването в един или два от тях, веднага можеш да избереш друг, така че кръчмарите трябва да са наясно с това, успокояват се потребителите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *