ПП-ДБ няма да участват в днешните разговори с ГЕРБ за съставяне на правителство. Дясното обединение отказа чрез изпратена позиция.

От днес коалицията ГЕРБ-СДС започва разговори с останалите парламентарно представени политически сили в 50-ото Народно събрание в опит за съставяне на редовно правителство. В преговорния екип влизат Рая Назарян, Теменужка Петкова и Деница Сачева. Разговорите започват в 13:00 часа с ДПС.

В 15:00 часа се очакваше среща с ПП-ДБ, но от дясното обединение заявиха, че няма да участват. В позицията си те  заявяват, че в парламента ще бъдат “силна проевропейска опозиция, която ще се бори с всеки опит за корупция и отклоняване от европейския път на България”.”В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ ще има конструктивно поведение и ще подкрепя националните приоритети и стратегическите цели на България, които са заложени в нашата програма. Смятаме, че вашият подход (на ГЕРБ-СДС, бел. ред.) няма как да доведе до управление, което да работи в интерес на страната”, заявяват от формацията.

Разговорите днес ще приключат в 17:00 часа с “Възраждане”.

Във вторник графикът предвижда срещи в 11:00 часа с БСП, в 13:00 часа с ИТН и в 15:00 часа с “Величие”.

От ГЕРБ-СДС, която е първа политическа сила, предлагат да бъде сформиран експертен кабинет с техния мандат, като условието е те да определят премиер, външен и военен министър. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че няма да бъде кандидат за министър-председател, но има има идея кого да предложи. Той беше категоричен, че няма да влиза в коалиция с ДПС, но резултатите на Движението давали право на неговия лидер Делян Пеевски да говори, че има претенции за изпълнителната власт.

Самият Пеевски заяви в своя позиция, че трябва да има редовно правителство, което да стабилизира държавата. Той дори призова Борисов и ГЕРБ-СДС са стартират разговори за бъдещето на България с всички евроатлантически лидери у нас.

Още след изборите съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отказа да влезе в евентуално правителство с мандата на ГЕРБ-СДС и допълни, че от ПП ще бъдат ясна опозиция. От “Да, България”, която е част от коалицията ПП-ДБ също потвърдиха, че няма да участват в съставянето на подобно експертно правителство.

Лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов потвърди становището си, че партията ще подкрепи единствено кабинет на “Възраждане”. Той очерта два сценария – създаване на правителство, което “ще отложи неизбежния край на тези, които влизат в него, и вторият вариант – избори октомври-ноември”.

Националният съвет на БСП в неделя потвърди решението си да не подкрепя правителство с мандат на ГЕРБ и ДПС. Това обяви временният председател на партията Атанас Зафиров.

От “Има такъв народ” за момента не коментират дали ще приемат поканата на ГЕРБ-СДС за разговори за съставяне на кабинет. От най-малката парламентарна сила – партия “Величие”, обявиха пред БТА, че ще участват само в разговори между лидери, а не с преговорни екипи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *