Кирил Петков и Атанас Атанасов не мислят за оставки

Поне за момента другите лидери на ПП-ДБ нямат намерение да последват примера на колегата си Христо Иванов, който се оттегли от водачеството на партията си “Да, България” и се отказа да става депутат. Атанас Атанасов, който оглавява ДСБ, ще търси вот на доверие от съпартийците си на партиен конгрес, а Кирил Петков от ПП обяви, че ще се събере със своите сподвижници “да осмислим новата ситуация в дълбочина”. Напълно неясно остава какво означава това, при положение, че ПП-ДБ загуби половината си избиратели на тези избори и стана трета политическа сила, почти настигната от “Възраждане”.

В края на 2021 г. Атанасов и Иванов подадоха оставки като партийни лидери заради слабите изборни резултати на коалицията им “Демократична България”. Това беше далеч преди да се съюзят с “Продължаваме промяната”. Няколко месеца по-късно и двамата бяха преизбрани на партийни конгреси, което постави под въпрос доколко демократични са всъщност техните формации.

Днес Атанасов публикува пространна позиция, в която признава, че с колегите му от ПП-ДБ “се провалихме в процеса на удовлетворяване на очакванията на собствените ни избиратели по отношение на допустимостта на компромиса, който трябваше да бъде направен”. С този сложен изказ на практика казва, че не са убедили симпатизантите си, че сглобката с ГЕРБ и ДПС е била правилен ход.

“Сами създадохме високи очаквания, спомогнахме да бъдат заредени силно емоционално, а в последствие не обяснихме достатъчно добре действията си, към които самата реалност и желанието България да се придвижи напред, ни доведоха”, продължава със самокритиката Атанасов. После обаче се връща към обичайната теза на ПП-ДБ от предизборната кампания – че не са били достатъчно добре обяснени постиженията на правителството с техния мандат, оглавено от Николай Денков.

Водачът на ДСБ обещава да възстанови диалога с дясната общност, като първо насрочи Национално събрание на партията си, която да даде оценка на досегашните му действия. В своя защита той казва, че ДСБ е запазила своето представителство в Народното събрание и Европейския парламент (не посочва обаче конкретни числа – бел.а.). За оставка не говори, а само казва, че ще поиска вот на доверие от хората си. Отправя похвали към Христо Иванов и изразява надежда, че ще останат заедно, независимо в каква роля.

Атанасов казва още, че “ПП-ДБ остава единствената проевропейска опозиционна политическа сила” и говори за ролята на дясното обединение в следващия парламент – това може да се тълкува като знак, че няма намерение да напуска депутатската банка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *