Бизнесменът Христо Ковачки коментира във „Фейсбук“ войната в Украйна и по-конкретно руския удар по най-голямата детска болница в Киев:

Ето какво написа той:

Няколко думи за руския удар по най-голямата детска болница в Киев.

Човек свиква с всичко. За повече от две години свикнахме и с войната, която се води до нас. Свикнахме със сводките за сраженията по украинските поля. Свикнахме с новините за ракетни удари и за убити невинни хора и деца.

Психолози казват, че ако човек не свикне с ужасите, ще полудее, но това не прави войната по-нормална.

Има една забележителна книга на германския писател Ерих Мария Ремарк „На Западния фронт нищо ново”. Тя описва безумието на окопните битки през Първата световна война. Това е една от първите книги, която нацистите изгарят на своите клади.

Днес сякаш наблюдаваме на живо някакво безумно повторение на човешката история под името „На Източния фронт нищо ново” и сякаш това да се удари детска болница в Киев вече е нещо обичайно. Най-опасно е, когато злото стане нормално. Най-лошо е, когато злото стане банално.

Горещата войната на режима на Путин срещу Украйна и украинците отдава се превърна в студена война срещу самата Русия и руснаците. Под булото на защитата на митичния „Русский мир” се унищожава нормалността на съвсем реалното руско общество, а Русия скоростно се превръща във военизирана евразийска автокрация от Оруелов тип.

По времето на първите „covid вълни” се появи терминът „новото нормално”. Днес светът е заменил „маската на вируса с каската на войната” и „новото нормално” е някой да убие деца в една детска болница. Не бива да свикваме с „новото нормално”!

И още нещо. Това, че България е член на НАТО и Европейския съюз отдавна се е превърнало в нещо като „клише”, но трагични събития като тези в Киев ни показват по безапелационен начин колко важно е, че сме част от тези съюзи. В такива тежки турбулентни времена страната ни се нуждае от национално отговорно управление, което да продължи избрания път на развитие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *