“Започва обратното броене. Пеевски е свършен, но това няма да се случи веднага“, коментира в събота бившият член на ръководството на ДПС Гюнер Тахир пред БНР.  Тахир напусна ДПС през 1996 година, когато направи неуспешен опит да създаде алтернатива на партията на Доган.

“Тези, които навремето са създали Доган, тези, които са направили проекта ДПС, те отдавна, още през 2004 г. му препоръчаха Пеевски и оттогава започна неговата кариера.  Делян Пеевски беше подготвян за наследник на Ахмед Доган, защото именно онова задкулисие реши, че той вече си e изиграл ролята и по-млад човек трябва да поеме партията”, каза Тахир.

Гюнер Тахир прогнозира, че Делян Пеевски ще продължи да бъде съпредседател на ДПС в рамките на 6-8 месеца. Той допълни, че вече е задухал друг вятър и “онези кръгове, които седят зад Доган и Пеевски и продължават да са зад сянка, са се намесили и вятърът е задухал към Доган”.

“Независимо как се развият събитията, Доган според мен трябва да има едно наум – той ги научи да бъдат такива. Той остави тази партия и самият той да бъдат оградени от клиентелисти, които накъдето духа вятърът, те тръгват на тази посока”, каза Тахир.

Според него в следващите дни няма да има видимо напрежение между Пеевски и Доган.

“Пеевски също няма интерес и той да отиде в друга посока, която не е предвидима. Тези, които държат Доган, държат и Пеевски. Така че и двамата ще направят нещата много внимателно и постепенно във времето, така че да станат все едно са станали по обективен начин“, каза Тахир.

“Делян Пеески няма да бъде толкова самоуверен. Ще започне да се съобразява със съпредседателя Джевдет Чакъров. Вече обяви, че няма повече да изключва депутати“, допълни той.

Досега е ясно, че Доган се среща в сарая си в парка “Росенец“ с 17-те депутати от ДПС, които спазиха повелята му и гласуваха срещу кабинета на ГЕРБ. Първи за срещата с Доган дойде Рамадан Аталай, който бе изключен от парламентарната група на ДПС, а през последните няколко дни се изявява като вестоносец на почетния председател.

„Не съм сигурен, че Рамадан Аталай ще стане новият силен човек, но съм сигурен, че е също толкова брутален и нахален колкото Делян Пеевски. Защото другите депутати, които бяха изключени или бяха принудени, не са толкова амбициозни и нахални, за да направят това което Аталай. Това се отрази добре на почетния председател, защото той си имаше вестоносец. Съжалявам колегите от ДПС, защото ако бяха нормална партия, тия процеси нямаше да се случват по този начин“, каза Гюнер Тахир.

“Джевдет Чакъров за едно е прав – не работят ръководителните органи, няма заседания на парламентарна група, няма заседания на Централен съвет, вземат се еднолични решения и се пренебрегва другият съпредседател. В т.нар. „реакции“ на съответните областни ръководства за единение и обединение, се споменава “почетният председател Ахмед Доган и председателят Делян Пеевски”, а не “съпредседателят”. Никой не споменава Джевдет Чакъров…“, напомя Тахир.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *