Гордана Силяновска е новият президент на Северна Македония

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова води убедително на втори тур от президентските избори в Северна Македония, предаде репортер на БГНЕС. Наред с това ВМРО-ДПМНЕ се очертава като победител на парламентарните избори в Северна Македония, които се състояха в сряда заедно с балотажа на президентския вот.

При обработени 77.88% от протоколите в президентските избори между нея и Стево Пендаровски разликата е 227 хиляди гласа в нейна полза, показват данните на Държавната избирателна комисия.

Конституционното изискване за над 40% избирателна активност на президентския вот беше изпълнено, което означава, че Северна Македония има нов президент.

Силяновска: Ще бъда президент на всички граждани

По-късно в сряда вечерта Гордана Силяновска благодари на гласувалите за нея и обеща да бъде президент на всички граждани.

“Искрено се питам с какво заслужих тази чест. Подготвях се, говорих това, което мисля, а не това, което трябва, но наградата е неоценима. Това е огромна отговорност. Гражданите показаха имунитет и дадоха отпор на натиска, защото да призоваваш за бойкот е натиск”, заяви в централата на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска, докато ВМРО-ДПМНЕ вече се готви за отбелязване на изборната победа на централния площад в Скопие.

“Ако не си мерите думите днес, утре трудно ще влезете в диалог, интересно ми е каква ще бъде оценката за тези избори. Нямах много време да проследя думите на Пендаровски, но хванах няколко акцента от тях. Критиката към бойкота и опита да се открадне изборното право на гражданите е добра констатация. Тази оценка има в себе си държавническо отношение”, заяви Силяновска.

Гордана Силяновска Давкова е професор по конституционно право в Правния факултет “Юстиниан Първи” към Университета “Св. Св. Кирил и Методий” в Скопие, експерт по избори в ООН и заместник-председател на групата на независимите експерти по местно самоуправление към Съвета на Европа, според съобщение на ВМРО-ДПМНЕ, публикувано при обявяването на кандидатурата ѝ.

Родена през 1953 г. в Охрид, Гордана Силяновска беше кандидат за президент, издигнат от опозиционната партия и на президентските избори през 2019 г., когато стигна до балотаж с досегашния президент на Северна Македония Стево Пендаровски. Тя е била също така депутат и министър без портфейл в правителството на Бранко Цървенковски.

Ако окончателните резултати от изборите потвърдят победата ѝ, тя ще бъде шестият президент на страната.

“Детството ми мина с деца от България”

“Детството ми мина с деца от България, учех в училище “Георги Димитров” и обичах Елин Пелин като дете, каза по-рано Силяновска, след като гласува.

Тя заяви, че поставянето на условия слага под въпрос политиката на ЕС за разширяване.

Силяновска допълни, че България трябва да помогне на РСМ да влезе в ЕС, както Швеция, Дания и Финландия са помогнали на Балтийските държави да станат членки.

Стево Пендаровски честити изборната победа

Стево Пендаровски, който участва в изборите в Северна Македония за втори президентски мандат, практически призна загубата си и честити на победителите в тях, пожелавайки им успешна работа в следващите пет за президента и четири за парламента години.

“Накрая на този дълъг изборен ден благодаря на всички участници в изборния процес и всички институции, които бяха ангажирани той да мине спокойно. Резултатите са ясни и нямам намерение по-детайлно да ги анализирам. Честитя на победителите и им  пожелавам успешна работа в следващите години. Моята концепция за европейска (Северна) Македония не получи подкрепа. Моята съвест обаче е чиста. Не съм сигурен, че е чиста съвестта на тези, които тръгвайки от тестопартийни интереси, не позволиха на гражданите да вземат втората бюлетина и да гласуват на президентските избори”, заяви в кратко изявление в предизборния си щаб Пендаровски.

ВМРО-ДПМНЕ отбелязва изборната си победа в Скопие

С тъпани и зурни пред централата на ВМРО-ДПМНЕ симпатизантите на партията-победител в изборите в Северна Македония празнуваха късно вечерта в сряда и в първите часове на четвъртък изборния резултат. Те започнаха да се събират малко след като бе обявен краят на изборния ден в очакване на резултатите от вота за президент и за парламент в страната.

Площадът пред централата на партията е пълен с хора, част от които играят хора със знамето на държавата и флага със символа от Вергина.

По основните булеварди на Скопие се придвижват автомобили със свирещи клаксони и развети знамена. Автомобилни сирени и свирене се чуват в близост до централата на партията в центъра на Скопие.

Кандидатът за президент на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска спечели 499 092 гласа на втория тур на президентските избори според 90.82 процента от обработените от Държавната избирателна комисия протоколи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *