Eвропа е изправена пред „ракова епидемия“

Приблизително 1 милион диагнози са били пропуснати по време на COVID-19 пандемията

Eвропа е изправена пред „ракова епидемия“, освен ако не се предприемат спешни действия за стимулиране на лечението и изследванията, след като приблизително 1 милион диагнози са били пропуснати по време на COVID-19 пандемията. За това съобщава британският вестник „Гардиън“ в сряда, като се позовава на изследване върху предизвикателствата за изследване на рака, публикувано от медицинското списание The Lancet Oncology.

„Изчисляваме, че около 1 милион диагнози за рак може да са били пропуснати в цяла Европа по време на пандемията COVID-19“, пишат авторите на доклада в The Lancet Oncology. „Появяват се нови доказателства, че по-висок процент от пациентите са диагностицирани с по-късни стадии на рак в сравнение с нивата отпреди пандемията в резултат на значителни забавяния в диагностиката и лечението на рака. Тази промяна на стадия на рака ще продължи да натоварва европейските ракови системи за години напред.

Тези проблеми в крайна сметка ще намалят преживяването и ще допринесат за по-ниско качество на живот за много европейски пациенти с рак“, казват авторите на публикацията.

Въз основа на анализ на данни те стигат до извод, че клиницистите са прегледали 1.5 милиона по-малко пациенти с рак през първата година от пандемията, като един на всеки двама пациенти с рак не е получил операция или химиотерапия навреме. Пропуснати са около 100 милиона прегледа и се изчислява, че около 1 милион европейски граждани може да имат недиагностициран рак в резултат на изоставането.

Проф. Марк Лоулър от Кралския университет в Белфаст, председател и водещ автор на изследването, казва пред „Гардиън“, че затварянето на лабораториите и отлагането на клиничните изпитвания по време на първата вълна са имали „смразяващ ефект върху изследванията на рака“ и че Европа се насочва към ракова епидемия през следващото десетилетие, ако прегледите и изследванията върху рака не бъдат спешно приоритизирани.

Руската инвазия в Украйна представлява друго огромно предизвикателство за изследванията на рака в Европа, се казва в доклада. Русия и Украйна са две от страните с най-голям принос в клиничните изследвания на рака в света. Прогнозира се, че Брекзит ще се отрази негативно върху европейските изследвания на рака заради намаляването на научния капацитет, включен в тях.

Докладът също така твърди, че усилията за превенция на рака и по-специално изследванията не са получили финансирането, което заслужават. По-голямото съсредоточаване върху превенцията на рака би намалило броя на хората, които развиват рак, и следователно ще позволи повече ресурси да бъдат достъпни за тези, които се нуждаят от лечение, се казва в него.

„Изчислено е, че 40% от раковите заболявания в Европа биха могли да бъдат предотвратени, ако стратегиите за първична превенция използват по-добре настоящото ни разбиране за рисковите фактори за рак“, казва пред „Гардиън“ Анна Шмюц от Международната агенция за изследване на рака.

ЕС прие десетгодишен план за борба с рака, който предвижда разширяването на обхвата на хората, които подлежат на превантивни прегледи за различни онкологични заболявания в рамките на Европейския здравен съюз. Изпълнението му е поверено на националните здравни власти в страните членки, където според Европейския парламент усилията и успехите са неравни в отделните държави.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *