Апатията на избирателите ни върна в мутренските времена на Борисов

ДПС, ППДБ и “Възраждане” си оспорват ожесточено второто място

 

Шестите парламентарни избори за последните три години върнаха ГЕРБ безусловно на върха в българската политическа система. Изборите за 50-то Народно събрание донесоха почти същите резултати на партията на Бойко Борисов, като тези за 45-о НС. ГЕРБ се откъсна с близо 11 на сто преднина пред останалите.

Както предвиждаха социолозите, три политически сили оспорват второто място – ПП-ДБ, “Възраждане” и ДПС. Първите данни от екзитпола на основните агенции дадоха преднина на ДПС, но веднага след това се появиха и проучвания, в които втори са ППДБ. Разликите са минимални и крайното класиране може да е различно.

Ниската избирателна активност беляза и този вот – гласуваха по-малко избиратели, отколкото на вота миналата година. Активността бе слаба, въпреки че цели 7 партии и коалиции успяха да преодолеят прага от 1 процент, която дава право на държавно финансиране. Особено се открои партия “Величие”, която дори се доближи до избирателната бариера от 4%.

Резултатите обаче отново не дават отговор на най-важния въпрос – този за властта. Ясно е едно – само широка и безпринципна коалиция може да поеме властта в страната.

Разпределението на силите в изборите за национален парламент бе повторено и във вота за европейски депутати, като активността във вота за евродепутати може да се окаже по-висока от тази за български депутати. Разликата между двата вота е, че ИТН не праща евродепутати.

При този вот нямаше сигнали за крупни изборни нарушения, леки повреди по машините съпътстваха изборния процес.

 

Екзитпол за изборите за национален парламент:

Галъп Тренд Алфа рисърч Маркет линкс
ГЕРБ-СДС 26.5 26.2 27.9
ПП-ДБ 15.1 15.7 15.1
ДПС 15.3 14.5 15.9
Възраждане 14.7 14.3 12.9
БСП 9.7 9.1 8.3
ИТН 6.4 6.3 6.6
“Величие”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *