Главният секретар на МВР подаде оставка

Служител на реда бе тежко ранен след преследване на бус с мигранти в София

Главният секретар на МВР Петър Тодоров и заместникът Станимир Станев подават оставка. Това стана ясно на брифинг пред болницата, в която е полицаят, който пострада тежко след катастрофа с бус с мигранти по-рано сутринта.

„Днес аз и колегата Станимир Станев (б.р. – заместникът на Тодоров) подаваме оставка пред министъра. Но наистина е назрял моментът законодателната власт да си каже думата. Крайно време е за законодатени решения, които да покажат защита на нашите  полицаи, които са на пътя и спират с иск за живота и здравето с имигранти“, каза Тодоров.

„Всеки ден полицаите с телата си спират мигрантската вълна. Крайно време е за законодателни промени, които да им помогнат. Законодателствното в момента е много либерално. При такова законодателство, което поощрява този вид бизнес, няма как резултатите да са различни. Ние обучихме колегите, снаряжихме ги, но трябва законодателната власт да покаже, че ще пази полицаите“, заяви още подалият оставка главен секретар.

Той даде пример, че от над 4000 образувани досъдебни производства за трафик на хора през изминалата година, половината са приключили с осъдителни присъди, но ефективните са само 158.

„И нека съдът и прокуратурата, разглеждайки тези дела, да са особено внимателни, че осъждайки тези хора на глоба, те отново се връщат и се изправят срещу колегите“, каза още Тодоров.

Полицейският служител бе ранен тежко в София след гонка на бус с мигранти. Инцидентът стана малко след 7 часа тази сутрин, в района на „Цариградско шосе“ – под детелината за Казичене, в посока София.

Бусът с мигранти е излязъл на Околовръстното шосе от магистрала „Тракия“ и там е започнало преследването от полицията. С идеята да бъдат спрени нелегалните имигранти, микробус на жандармерията е бил на пътя им. Водачът обаче не е спрял и се ударил почти челно в полицейското превозно средство.

След сблъсъка полицейският бус е почти унищожен – счупен преден мост, смачкани ламарини, строшено предно стъкло.

Тежко раненият полицай е откаран в болница „Св. Анна“. Той е на 51 години, в безсъзнание е. Информацията от болницата е, че е с тежка черепно-мозъчна травма и има опасност за живота му. Веднага е започнала спешна операция.

Ранени са и трима мигранти, единият от тях (20-годишен) е с тежка травма на главата. Те също са откарани в „Св.Анна“. Вече е установено, че всичките са от сирийски произход. В болница за преглед е откаран и шофьорът на буса с мигрантите, който е българин.

Във ВМА също има настанен един пострадал, но засега не се съобщава дали е от служителите на реда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *