Поддръжници на „Възраждане“ се опитаха да нахлуят в парламента

До сблъсъци между полицаи и демонстранти се стигна пред парламента по време на на протеста, организиран от „Възраждане“ с искане за отмяна на зеления сертификат. Една трета от депутатите на политическата партия са ваксинирани.

Демонстрантите направиха опит да влязат в сградата, а отвътре централният вход на Народното събрание бе блокиран с маси. Депутати от партията, които се намиратха в сградата, настояватха пред охраната протестиращите да бъдат пуснати в парламента или те да излязат навън през централния вход, където е струпано множеството недоволни. При сблъсъкът са пострадали четирима полицаи. Те са транспортирани в болнично заведение за оказване на медицинска помощ.

От бТВ съобщиха, че техен екип е бил нападнат, докато е отразявал събитията пред парламента.

Преди началото на протеста е задържан мъж, носил в себе си газово оръжие, съобщиха от МВР.

Всички протестиращи са без маски, защото по думите им са против противоепидемичните мерки.

Около 13 часа ораторът на протеста срещу зелените сертификати предизвиква хората да отидат до самата сграда на парламента. Те се опитаха да разкъсат кордона от полицаи, но не успяха.

Малко по-късно протестиращи поискаха среща с ръководството на Народното събрание и излъчиха около 15 свои представители, но не бяха допуснати в сградата.

Ново напрежение избухна около парламента минути след 15.00 часа. Ораторът отново призова мъжете да излязат на „първа линия“, а жените да останат назад и започнаха да дърпат металните заграждения и да правят опити да минат към северния вход на Народното събрание. Представителите на полицията направиха още по-плътен кордон и задържат тълпата.

След това протестиращите тръгнаха по бул. „Цар Освободител“ на шествие към Министерския съвет, а после се насочиха към министерството на здравеопазването. На паркинга до БНБ има около 30 автобуса, с които са пристигнали част от демонстрантите. В района има и много полицейски коли.

Малка част от протестиращите все пак останаха пред парламента. Движението в района е блокирано.

Демонстрантите носят плакати с надписи: „Аз не съм антиваксър“, „Долу ръцете от децата ни“, „Искам нормален живот“.

Кирил Петков готов да говори с протестиращите

Пред бТВ карантинираният премиер Кирил Петков, обяви, че е готов да говори с протестиращите и ги покани на среща в петък, когато ще бъде освободен от карантината, защото е с бустерна доза.

„Част от протестиращите не вярват в мерките, не вярват в Covid-19. Призовавам ги да излязат с 10 души и след като изляза от карантината в петък, ще седна на разговор с тях за един нов модел за преодоляване на следващата вълна“, каза Петков и добави, че е абсолютно здрав и няма никакви симптоми на коронавирус.

Полицейското присъствие е засилено около сградата на Народното събрание, в която редовното заседание приключи, а заседанията на комисиите бяха отменени.

Полицейският кордон е разположен на всички входове. Периметърът за сигурност е означен с метални ограждения при храм-паметник „Александър Невски“, както и при градинката при паметника на Свети Климент Охридски. На паркинга има десетки коли на жандармерия, полиция, пожарна и линейка.

Напрежение между привърженици на „Възраждане“ и полицията

Рано сутринта се стигна до напрежение между симпатизантите на партия „Възраждане“ и полицията във Варна. Разпространени бяха клипове в социалните мрежи.

Протестиращи разказват, че четирима от шофьорите били тествани за наркотици и дали положителни проби. Гражданите поискали отново да бъдат направени тестове, които се оказали отрицателни. Активисти от „Възраждане“ във Варна смятат, че това е полицейска провокация.

От МВР потвърдиха, че е имало тестване на шофьорите от служители на КАТ. Трима са дали положителни проби за опиати, а не за наркотици. След два часа забавяне автобусите са потеглили към София.

Във Велико Търново по списък и подсигурени с лозунги, знамена и тъпан, протестиращи заеха местата си в осигурените от партията два автобуса.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов е под карантина и се включи дистанционно на протеста.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *