Борисов: Пенсиите се вдигат в угода на Радев

След вчерашното, съпътствано със скандали решение на депутатите, минималната пенсия става колкото минималната работна заплата, като това се прави само в угода на Румен Радев и предстоящото му участие в изборите. Това каза във живо включване от централата на партията лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Според него следващото редовно правителство или ще вдига данъци, или ще тегли голям заем. „Или ще трябва да се самоубие политически като орязва разходи.“

Борисов видя решението на парламента за пенсиите като политически пиар за Румен Радев в навечерието на президентските избори. „Дали държавата ще фалира, какво ще се случи след това – няма никакво значение. Всичко е за благото на човека Румен Радев и неговата компания.“

Според сметките на ГЕРБ още преди актуализацията на бюджета сме на 5% дефицит и имало риск от наказателна процедура за свръхдефицит, която ще удари следващото правителство. А Радев „самоубивал“ следващия кабинет.

Бившият финансов министър Кирил Ананиев също критикува цялата процедура, като подчерта, че тя показва, че партиите не разбират материята, по която работят. По думите му забавянето на Плана за възстановяване, приходите от който са заложени в актуализацията, може да доведе до дефицит от 1,6 млрд. лева.

Борисов се обърна към парламентарната група на „Има такъв народ“ и ги призова да излязат от пленарната зала заедно с ГЕРБ, за да не се гласуват „глупостите в бюджета“.

„Докато не знаем как ще бъдат изборите, няма да кажем кандидата за президент“, отбеляза лидерът на ГЕРБ. По думите му има значение дали изборите ще са „две в едно“ – парламентарни и президентски, или ще са поотделно. Той обясни, че ако са „две в едно“, тогава кандидатът трябва да е строго партиен, за да „влачи“ листата. „Ако не, може да се търси, а и според мен е правилно в тази ситуация на разделение на всички партии, да има някаква обединителна фигура, гражданска, която да бъде подкрепена, за да бъде премахнат Румен Радев“, смята Борисов.

„В момента единственият проблем на тази държава се казва Румен Радев с неговата жажда за власт и еднолична диктатура и управление“, уверен е бившият премиер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *