Гешев обвини Божков в опит за държавен преврат

Бизнесменът от Дубай организирал провокатори на протестите през 2020 г.

Хазартният бизнесмен Васил Божков, който е с 18 повдигнати обвинения, вече е привлечен към наказателна отговорност и за престъпление срещу републиката, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Според разследващите той е ръководил група за причиняване на телесни повреди, противозаконно унищожаване и увреждане на чужда собственост, предизвикване на палежи и държане на взривни вещества по време на протестите през лятото и есента на 2020 г.

С цел установяване на фактите по досъдебното производство, образувано на 13 юли м.г., са проведени множество претърсвания и изземвания, установени и разпитани са свидетели и са изискани от медиите видео записи, на които е извършена компютърно-технически експертизи, за да бъдат идентифицирани лицата, извършители на провокативните и хулигански действия.

„Събраните доказателства към момента сочат, че ръководителят на групата – В.Б., е осигурявал и финансирането на престъпното деяние. За реализиране на престъпния си план, участниците в групата са имали за задача чрез хулигански действия и създаване на предпоставки за ескалация на напрежението по време на мирно протичащите граждански протести на територията на площад „Атанас Буров“, гр. София,  да създадат потенциална опасност за живота и здравето на протестиращите“, твърди прокуратурата.

Държавното обвинение припомня, че на 14 юли бяха публикувани разговори на Васил Божков, придобити от прилагани специални разузнавателни средства. От днешното съобщение става ясно, че в резултат на тези СРС са изготвени над 50 веществени доказателствени средства. „Част от действията по разследването са допринесли и за предотвратяването на прекомерна ескалация на напрежение, нанасянето на значително по-сериозни вреди за гражданите и опазване устоите на държавността“, счита прокуратурата.

В резултат на новото обвинение срещу Божков българската държава чрез Министерството на правосъдието е изпратила до компетентните органи на ОАЕ поредна молба за екстрадиция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *