Прокуратурата търси пране на пари в „Барселонагейт“

Прави се финансова експертиза, която да установи произход на средства, казаха от държавното обвинение

Държавното обвинение търси пране на пари в шумния скандал „Барселонагейт“. По разследването е допусната финансова експертиза, която събира доказателства за произход на средства, съобщи днес на брифинг пред журналисти ръководителят на специализираната прокуратура Валентина Маджарова.

Преди седмица стана ясно, че прокуратурата в Испания не е прекратила разследването си за луксозната къща в Барселона, в която живееше манекенката Борислава Йовчева с дъщеря си Ема, а го е прехвърлила на колегите си в България поради дублиране на юрисдикцията. „Тъй като българското разследване (дело 5906/2019 разпределено на ВКП) е по-напреднало от испанското, българската прокуратура по обективни причини се намира в по-добра позиция от испанската прокуратура да продължи разследването“, съобщава в писмо главният прокурор на Прокуратурата за борба с корупцията и организираната престъпност на Испания Алехандро Лусон Кановас до евродепутата Елена Йончева.

Наскоро един от замесените в „Барселонагейт“ бизнесменът Йордан Христов заяви в платена публикация до БТА, че разследването е прекратено и че разполага с документ за това от испанската прокуратура. Той обаче така и не показа документа.

Преписката в българската прокуратура по барселонската афера беше образувана в края на февруари 2020 г., но не по сигнала на Елена Йончева. Прокуратурата се самосезира по публикация в испанския вестник „Ел Периодико“, свързана с имоти и фирми в Барселона, които испанските власти проверяват за пране на пари. Според изданието полицията в Каталуния Mossos d´Esquadra и специализираното звено за борба с корупцията към испанската прокуратура разследват дали бившият премиер Бойко Борисов има отношение към международна схема за пране на пари, през която от 2013 г. в Испания са влезли 5 млн. евро през две регистрирани в Барселона фирми – Numin Invest SL и Emma BGS SL. Двете дружества са свързани с бившата манекенка Борислава Йовчева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *