Как да облекчим затрудненото дишане след прекаран Ковид-19?

Страните по целия свят навлизат в нов етап от пандемията, когато много хора, преболедували от Ковид-19, трябва да се справят с последиците от заболяването.

Ето защо Световната здравна организация публикува насоки за рехабилитация и възстановяване след тежко преболедуване от Ковид-19.

Препоръките включват техники за дишане, базисни физически упражнения за хората, при които заболяването е протекло тежко.Сред най-често срещаните дългосрочни последици са затрудненото дишане, задухът и умората.

Наблюденията от началото на пандемията досега показват, че симптомите на Ковид-19 могат да се задържат от четири до 12 седмици след началото на боледуването.

Недостигът на въздух е обичаен симптом при хора, били наскоро в болница заради Ковид.

Загубата на физическа сила и обездвижването по време на боледуването, както и самата болест, могат да доведат до лесно задъхване.

Затрудненото дишане на свой ред може да причини тревожност, която допълнително да влоши състоянието на преболедувалия човек.

Техники и умения за управление на дишането обаче могат да облекчат епизодите на задъхване, като с постепенното засилване на физическата дейност и упражненията би трябвало усещенето за липса на въздух да се облекчи.

Позиции на тялото, които облекчават дишането

  1. Странична легнала позиция с висока опора

Легнете настрани, облегнати на няколко възглавници, с опора за врата и главата, като коленете са леко свити.

  1. Седяща позиция с наклон напред

Седнете на стол, с маса пред вас, наведете се от кръста напред, като поставите врата и главата си на възглавница, поставена на масата. Ръцете положете на масата до възглавницата. Същата позиция може да заемете и без възглавницата.

  1. Седяща позиция с лек наклон напред

Седнете на стол, наклонете се напред, за да отпуснете ръце в скута си, или на подлакътниците на стола.

  1. Изправена позиция с лек наклон напред

В изправена позиция, облегнете се напред на перваза на прозорец или на друга стабилна опора.

  1. Изправена позиция с опора зад гърба

Облегнете гърба си на стената, с ръцете отстрани на тялото. Позиционирайте стъпалата си на около 30 см напред и леко раздалечени.

Техники за дишане, които помагат при задух

         1. Контролирано дишане

Тази техника ще ви помогне да се отпуснете и да контролирате дишането си. Седнете в удобна поза и с опора отзад. Сложете едната си ръка на гърдите, а другата на стомаха. Ако ви помага да се отпуснете, затворете очи и се фокусирайте върху дишането си.

Вдишайте бавно през носа (или през устата, ако през носа не можете) и издишайте през устата.

Опитайте да влагате минимално усилие, докато правите това упражнение, като вдишвате и издишвате бавно, отпуснато и равномерно.

         2. Дишане на интервали

Дишането на интервали може да се прилага когато извършвате дейности, които изискват усилия, или които правят дишането ви затруднено, като изкачване по стълби или ходене нагоре по наклон. Важно е да помните, че няма нужда да бързате.

Извършвайте дейността на малки части, и така ще ви е по-лесно да я завършите без да се задъхате или уморите твърде много накрая. Вдишайте преди всяко усилие, което предстои да извършите в рамките на тази дейности, например преди всяко стъпало.

Издишайте докато извършвате усилието, например докато стъпвате на стъпалото.

Може да помогне, ако дишате през носа и издишвате през устата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *