Щабът отчете: Мерките дават резултат

Ваксинацията започва на 27 декември в София, Пловдив и Бургас

Противоепидемичните мерки в България дават резултат, в страната вече няма области в червената зона. Излекуваните пациенти за изминалите 7 дни са 16 000, като за последните 4 дни са 8500, а заболелите са почти наполовина по-малко в сравнение с излекуваните. Създадена е организация за стартиране на ваксинацията срещу COVID-19, която ще започне на 27 декември в София, Пловдив и Бургас, а от следващия ден ще се разшири и в останалите областни центрове. Ваксинацията ще бъде доброволна и безплатна и ще стартира с министъра на здравеопазването, директорите на болниците и работещите на първа линия лекари и медицински специалисти. Това беше докладвано на министър-председателя Бойко Борисов в рамките на работно съвещание, което премиерът свика с представители на Националния оперативен щаб и ваксинационния щаб, съобщи правителствената пресслужба.

„Ставаме все по-силни, ставаме все по-информирани. Човечеството се изправя уверено и победоносно в битката с COVID-19. Ваксините идват, с тях ние ще преодолеем една от може би най-тъмните страници в съвременната ни история. Болестта отстъпва пред усилията на всички онези, които от началото на март са рамо до рамо в лечебните заведения, в линейките, в регионалните здравни инспекции, в домовете за възрастни хора, навсякъде в страната, които не се отказаха и благодарение на чиито усилия ние днес стоим на тази маса“, обяви на брифинг в Министерския съвет след съвещанието проф. Костадин Ангелов, който благодари на всички за положените усилия. „Само заедно и с постоянство ще успеем да отвоюваме победата над COVID-19“, заяви министърът.

Ангелов изтъкна, че към настоящия момент по показателя 14-дневна заболеваемост страната ни е на 17-о място в ЕС и Европейското икономическо пространство, а по смъртност е на трето място. „По отношение на заболеваемостта у нас има трайна тенденция за спад. Под 500 сме на 100 000 души население заболеваемост, като вече няма области, които да са в червената зона. Излекуваните пациенти за последните 7 дни са 16 0000, като за последните 4 дни са 8500, а заболелите са почти наполовина по-малко в сравнение с излекуваните“, заяви министър Ангелов. Не е ясно какво се има предвид под червена зона в случая, защото според зонирането у нас в червена зона са областите с над 120 случая на 100 000 за 14-дневен период и в момента всички области попадат в нея.

42% от леглата за неусложнени пациенти са заети, като най-високият процент заетост е в Бургас – 62%, но и там намалява, отчете министърът. За пръв път от седмици имаме заетост под 50%. В момента активните случаи сред медицинските работници са 3311.

Изключително отблизо следим какво се случва с новите щамове, коментира главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Положителното е, че имаме доста информация вече, а огромната част от тестовете работят за новия щам и го доказват, посочи той. За щама от Великобритания няма проблем с ваксината, в момента текат проучвания и дали тя действа спрямо южноафриканския щам, каза Кунчев. На въпрос планира ли се някаква промяна в режима за училищата по повод твърдения, че новите щамове засягат повече деца, той коментира, че продължаваме да преценяваме ситуацията както досега.

По отношение на ваксините изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов посочи, че след като Европейската агенция по лекарствата даде положително становище и ЕК разреши употребата на първата ваксина, ваксините са изпратени към всички европейски държави. В България доставката се очаква да бъде на 26 декември и на 27 декември да започне ваксинацията. Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев посочи, че допълнително още в началото на януари очакваме значителни количества, над 60 000 дози, така че много бързо да се увеличи броят на хората, които ще бъдат имунизирани. „След здравните работници, минаваме към домовете за социални грижи за възрастни хора, за хора с умствени увреждания, които са много, пръснати са в страната и ще започнем имунизацията и при тях“, добави Кунчев.

„Информационно обслужване“ са разработили модул към единната информационна система за COVID-19, който ще генерира сертификат на имунизирания гражданин за ползване при пътуване и пр. Нашият документ е приравнен на европейския, увери главният здравен инспектор. В този модул ще се събира и цялата информация около ваксинацията.

Министърът пък специално подчерта, че подписването на декларация за информирано съгласие преди поставянето на ваксина не означава, че се освобождава някой от отговорност.

Първите ваксинирани във ВМА ще бъдат знакови лица, които са дали съгласие за това, обясни как се подбират първите групи за имунизация сред медиците шефът на академията ген. Венцислав Мутафчийски. Той посочи, че няма да се прави разлика между медици, сестри и пр. Изчакват хората, които са прекарали вече заболяването и клиниките, които не са на първа линия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *