3-ма ключови свидетели заковаха Киро и Асен за над 100 млн. лв. комисионни от газа

Има сензационен развой по наказателното дело за „Булгаргаз“, образувано по доклад на ДАНС, пише ПИК.

Медията твърди, че по пазеното в дълбока тайна производство прокуратурата се е натъкнала на схемата на Кирил Петков и Асен Василев за отклоняване на сериозни суми пари.

Разследващите са събрали данни за това, че Петков и Василев са давали устни указания на ръководството на „Булгаргаз“ за действия, водещи до умишлена безстопанственост, като ръководството не е изпълнявало задълженията по поетите договори, не плащайки дължимите суми на „Газпром“. По този начин са дали възможност на руските доставчици да преустановят подаването на газ за България.

Асен Василев принуждава руската държава да спре доставките на газ, представяйки го като геополитически натиск от страна на Русия, а от друга страна поставя в зависимост българския народ и в частност българския бизнес, който е изключително зависим от редовните доставки на газ, в положение на невъзможност да изпълнява поръчките си.

На практика Кирил Петков и Асен Василев стартират доставките на газ чрез посредници, като комисионите от печалбата остава за тях, установява разследването. Тук е и далаверата, при която посредникът генерира печалби за Кирил Петков и Асен Василев от разликата в комисионите.

Нанесените щети за Булгаргаз ЕАД, довели държавното предприятие до фалит, възлизат на над 100 милиона лева.

Служители на „Булгаргаз“, които са били отговорни за доставките на газ, са правили договорки по доставки с различни контрагенти, без преди това същите експерти да са извършвали задължителните преговори с контрагентите, които от своя страна са пряко посочвани от Асен Василев и Кирил Петков. Това е и причината за назначаването на близкия до „Газпром“ и семеен приятел на Кирил Петков – Людмил Йоцов.

Вече бившият шеф на „Булгаргаз“ Николай Павлов е бил разпитван в столичното следствие.

Именно той подробно е разяснил на следователите схемите, по които Петков и Василев са ограбили енергетиката, като подробно е осветлил механизма на действие на посредниците, които са изрично посочени от Петков.

Запознати с разследването твърдят, че в разпита на Павлов била посочена конкретната роля на посредниците и комисионерите и начините за съсипването на индустрията ни, но и най-важното – посочена е причината за рекордното поскъпване на газа.

Кирил Петков и Асен Василев могат да бъдат арестувани заради прекратяването на договора с „Газпром“ и действия, довели до умишлено съсипване на „Булгаргаз“ като доставчик на природен газ в България, намекнаха от службите пред ПИК.

Прокуратурата е разпитвала и Дияна Бонева и Илиян Дуков от „Булгаргаз“, които  са разяснили за натиска, който Кирил Петков и Асен Василев са упражнили над тях по време на среща на 18.12.2022 г. в сградата на МС между Кирил Петков, заместник-министър председателя по еврофондовете, Асен Василев, Александър Николов и Лена Бориславова. В разпитите си двамата са разказали подробно за конкретните устни указания, давани от Петков и Василев на изпълнителния директор на “Булгаргаз” ЕАД.

По лично разпореждане на Асен Василев и с негов подпис количества от Чирен са били продавани на едни ниски цени, а в същото време се е договарял газ за българските потребители на много по-високи цени, като крайната цел е прибирането на комисионни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *