21 ползи от алое вера

Здравните ползи от алое вера са многобройни, като се започне с подобряване на храносмилателната система, което може да доведе до оптимално здраве в дългосрочен план. Укрепва имунната система, забавя процеса на стареене, лекува дерматит, облекчава менструалните проблеми, намалява болката от артрит и лекува рани. Той също така облекчава гадене, елиминира язви, понижава нивото на кръвната захар, предотвратява диабета, намалява оксидативния стрес, потиска раковия растеж, стимулира растежа на косата и успокоява симптомите на рефлукс.

Това полезно растение също понижава холестерола и триглицеридите, подобрява сърдечно-съдовите функции, облекчава болките в ставите и мускулите, подобрява продължителността на живота и лекува заболяванията на венците. Той се използва от векове за облекчаване на болката, тъй като има отлични противовъзпалителни свойства.

Какво е алое вера?

Алое Вера е известно като лечебно алое, а неговите имена са Lily of the Desert, Burn Plant, и Elephant’s Gall. Принадлежи към семейството на сочни растения от рода „Алое“. Произходът на това растение се смята, че е в Судан и се използва повече от 6000 години. Свойствата на това растение са признати от много цивилизации, включително египтяните, испанците, персите, гърците, италианците, африканците, японците и индианците. То расте най-добре в топъл и сух климат и се среща в Индия, Африка и други сухи зони. Този вид има широко приложение в билковите лекарства. Растението алое вера има съединения като манан, полизахариди, лектини и антрахинони, които са изключително полезни за човешкото здраве.

Алое вера е сочно растение, което расте на височина от около 60-100 см (24-39 инча) и листата се разпростират широко. Листата на това растение са дебели и месести, а цветът варира от зелено до сиво-зелено. Някои сортове от това растение имат бели петна по горната и долната части на стъблото. Това растение може лесно да се отглежда както на закрито, така и на открито.

Как Алое Вера Ви помага?

В продължение на десетилетия успокояващият характер на алое вера е бил известен и уважаван от хората, които вярват в природното лечение. Той има 18 аминокиселини, които действат заедно с други съединения върху човешкото тяло, за да осигурят многобройни ползи за здравето. То е най-известно за лекуване на кожата, рани и други кожни проблеми. То подпомага и лечението на сърдечни заболявания, диабет, астма и артрит.

Ползи за здравето от алое вера

Включването на продукти от алое вера в обичайния хранителен режим ще регенерира тялото Ви и ще Ви придаде младежки вид. Общите ползи за здравето от алоето са разгледани по-долу.

Подобрява храносмилането

Адаптогенните свойства на алое вера са полезни за правилното храносмилане. То осигурява по-добра абсорбция на хранителните вещества и елиминира вредните елементи чрез гладка екскреция. Здравословният храносмилателен процес влияе положително върху вашите мисли и действия, като по този начин се стимулира цялостното здраве. То лекува синдрома на раздразнените черва, запека и други стомашно-чревни състояния на вашата храносмилателна система.

Алое Вера има съединения, наречени полизахариди, които имат способността да лекуват множество храносмилателни разстройства и язви. Язвите са една от последиците от храносмилателните проблеми, които ефективно се облекчават от този растителен екстракт. Много изследвания са доказали, че той лекува проблеми като болестта на Crohn, пептични язви и други нарушения в храносмилателния тракт. Ако страдате от язви и консумирате екстракт от Алое Вера за поне 3-4 седмици, със сигурност ще забележите положителни резултати.

Повишава имунитета

Напитките, произведени от сок от алое вера, притежават естествени детоксикиращи свойства, които ефективно почистват храносмилателната система и кръвоносната система. Тъй като нивото на усвояване на хранителните вещества се ускорява, това води до по-добро кръвообращение и подобрява здравето. Когато кръвта е богата на кислород, тя автоматично осигурява по-ефективно хранителни вещества в клетките. Тези здрави клетки осигуряват способността на организма Ви да предотврати инфекциите, като по този начин укрепва вашата имунна система. Тя има способността да неутрализира вредните бактерии; неговите подмладяващи свойства работят за тялото ви, за да ви поддържат свежи и активни през целия ден. Много изследвания показват, че тези противотуморни и имуномодулаторни свойства се дължат на полизахаридите в алое вера.

Грижа за кожата

Алое вера се използва за кожни заболявания от древни времена. Чистият вътрешен гел, извлечен от листата на алоето, е най-доброто естествено средство за кожни заболявания и също така помага да се забави стареене на кожата. Много продукти за грижа за кожата и продукти за лична хигиена, тоалетни принадлежности и козметика включват екстракт от алое. Много хора предпочитат да пият сок, който подобрява здравето на кожата, тъй като свойствата на растението работят вътрешно. Също така помага при лечение на ужилвания, обриви, акне и псориазис.

Грижа за косата

Алое вера се е доказало като отлична възможност за естествен стимулант на растежа на косата. Продуктите за коса, които го съдържат, са от съществено значение за обемна и здрава коса. Можете да прилагате гела си върху целия скалп и косата, за да се справите с косопада. То съдържа ензим, който е от полза за стимулиране на растежа на косата. Алое вера подобрява циркулацията на кръвта и ви предпазва от стреса и умственото напрежение. В действителност, то има противовъзпалителни свойства. Ако го използвате редовно зшааедно с шмпоана или балсама, със сигурност ще предотвратите преждевременна загуба на коса.

Намалява болката от артрит

Алое Вера се отличава с невероятните си противовъзпалителни свойства, които работят незабавно върху болката и подуването, в резултат от артрита. Неговият сок е изключително ефективен за успокояване на подуване и възпаление, които са тясно свързани с артрита. Всъщност, локалното приложение при подуване или пиене на сок от алое вера показва положителни резултати при лечение на болка при артрит.

Облекчава болки в ставите и мускулите

Противовъзпалителните свойства на алое вера му помагат да работи ефективно върху ставните и мускулните болки. Прилагането на алое гел спомага за локално възпаление на ставите. Сокът от алое също може да се консумира, за да намали възпалението в тялото. В някои проучвания се съобщава, че хората, които редовно консумират сок от алое вера в продължение на най-малко две седмици, изпитват значително подобрение. Той работи ефективно, когато вашата диета съдържа по-малко количество червено месо, захар, мляко, пържени храни и бяло брашно.

Лекува рани

Алое Вера се смята за естествен лечител още от откриването му преди хиляди години. Ако се използва външно, това е най-добрият вариант за лекуване на рани. В много случаи се вижда, че алое вера работи като магия, дори и в най-сериозните случаи на рани в спешните отделения. Сокът моментално запечатва раната, докато изтегля кръвта към раната, като по този начин подобрява процеса на заздравяване. В много изследвания е доказано, че Алое ефективно третира жертвите на изгаряне от трета степен и по-бързо възстановява изгорялата кожа. Известно е също, че голямо количество гел от алое вера може да излекува рани от изстрели и тъканни наранявания.

Изцелява менструалните проблеми

Екстрактът от алое вера е доказал, че е отличен стимулант на матката. Приемането на сока е много полезно по време на болезнена менструация.

Намалява гаденето

Гаденето може да възникне поради редица причини, включително консумирането на заразена храна, наличието на вирус или грип или дори поради химиотерапевтични процедури. Има много лекарства за гадене, но днес лекарите предписват естествени възможности за лечение. Често чувството на гадене произтича от разстройство в стомаха или в храносмилателния тракт. Сокът от алое вера е много добро средство при болен стомах. Това индиректно помага да се облекчи чувствато на гадене.

Намалява нивото на кръвната захар

Алое вера също се използва за понижаване на нивата на кръвната захар. Консумирането му има благоприятно въздействие върху намаляването на нивата на кръвната захар. Резултатът от проучването върху ефектите на алое вера върху модели на диабетни плъхове показва, че е полезно при лечението на диабет.

Предотвратява оксидативния стрес

Гел от алое вера е богат на витамини като витамин В12, В1, В2, В6 и витамин А, Е и С и ниацин и фолиева киселина. Тези витамини са необходими за правилното функциониране на човешкото тяло. По този начин защитната система на тялото се поддържа непокътната с редовния прием на сок и по този начин ви предпазва от опасното въздействие на оксидативния стрес.

Успокоява киселинните рефлуксни симптоми

Киселинният рефлукс често е погрешно известен като заболяване, докато всъщност е само симптом, който включва киселини и дискомфорт. Първоначално можете да опитате естественото средство – успокояващ сок от алое вера, който обикновено работи ефективно и инициира правилното функциониране. Въпреки това, трябва да се опитате да избегнете консумиране на преработена храна.

Намалява холестерола и триглицеридите

Сок от алое вера, когато се използва вътрешно, подобрява качеството на кръвта и по този начин помага за балансиране на останалите компоненти в кръвта ви като холестерол и глюкоза. Той ефективно понижава холестерола и общото съдържание на триглицериди. Боровинките също са мощни, понижаващи нивото на холестерола, като по този начин можете да си представите колко голямо естествено средство може да бъде, ако комбинирате боровинки и алое вера.

Подобрява сърдечно-съдовата функция

Екстрактът от алое вера ускорява подаването на кръв и я пречиства едновременно. Тази кръв ускорява доставянето на кислород до органите в тялото, като по този начин увеличава тяхната функционалност. Органите като мозъка и сърцето се нуждаят от кислород, който се поддържа от тази пречистена кръв. Ето защо, алое вера непряко поддържа кръвта прясна и богата на кислород.

Лекува заболяванията на венците

Заболяванията на зъбите и венците също могат да бъдат излекувани от алое вера. Можете да изпробвате това естествено лекарство у дома; поставете алое вера върху четката си за зъби, след което разтъркайте леко. Алое Вера ще успокои вашите венци и ще излекува всякакъв вид инфекция или натъртвания. Сокът от алое вера също може да помогне в поддържането на здрави венци. Просто жабурете устата си, преди да поглъщате. Опитайте се да увеличите приема на витамин Д. И двете мерки ще бъдат достатъчни, за да въстановите добрата форма на венците си за няколко месеца.

Забавя стареенето

Алое Вера е основен компонент на много кожни продукти, които спомагат за запазването на младостта на кожата. Свойствата против стареене работят върху кожата и я поддържат свежа, еластична, без бръчки. Свойствата на алое вера спомагат бързо да прониква в различните слоеве на кожата, дори до мускулите на тялото.

Възпрепятства раковия растеж

Както беше обсъдено в предишните раздели, алое вера помага укрепването на имунната система; употребата на сок от алое също ефективно унищожава раковите тумори. Според проучвания, публикувани в International Immunopharmacology (1995), полизахаридите от алое вера съдържат някои ефективни макрофаги, които произвеждат огромни количества азотен оксид, който има антитуморен потенциал. При натуропатията съществуват безброй методи за профилактика на рака, а базираната на алое вера се оказва един от най-успешните. Някои експерти казват, че когато се използва самостоятелно терапията може да не е достатъчно ефективна при напреднали случаи, така че трябва да се включи и комбинация от билки като спирулина, нокът на котка и терапии като интравенозен витамин С. Винаги е препоръчително да започнете каквото и да е лечение за рак след консултация с лекар.

Облекчава страничните ефекти на радиотерапията

По време на лечение на рак, радиотерапията е неизбежна в повечето случаи. Раковите пациенти често изпитват неприятни странични ефекти, дължащи се на лъчелечението. Външното приложение на гела от алое вера в радиационната зона ще накара пациента да почувства успокояващия ефект и да ускори лечението. Ако пиете сок от алое в такива условия, той ще ви помогне да излекувате радиационните изгаряния.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *