12 руски военни самолета са летели над България през октомври

Това противоречи на информацията на МВнР за два товарни полета до Сърбия над страната ни

Поне 12 пъти руски военни товарни самолети Ан-124 са прелитали през въздушното пространство на България през последните три седмици. Те са летели от Москва до Белград и обратно, съобщи “Капитал”, като се позова на информация от сайта flightradar24.

Тези данни се различават коренно от изнесените във вторник от МВнР, че два руски военни товарни самолета са прелетели на 22 октомври и са се върнали на 30-и. Това съобщение на външно министерство бе в отговор на интервю на проф. Тодор Тагарев, бивш служебен министър на отбраната по темата, и в него се казваше също, че самолетите са превозвали “личен състав, въоръжение и техника”.

Справката във flightradar24 обаче сочи, че първият полет на самолет Ан-124-100 “Руслан” (RA-82014) от Москва, през Черно море (заобикаляйки Украйна), Турция и Северна България до Сърбия е бил на 16 октомври. Същият ден самолетът се е върнал в Москва, като отново прелита по същия маршрут.

На 22, 23 и 24 октомври друг самолет от същия модел (RA-82038) пътува три пъти от Москва-Белград-Москва, като отново преминава над България. След това същият самолет изпълнява мисии в Киргизстан и Казахстан и се връща в базата в Уляновск. Между 30 октомври и 1 ноември лети два пъти Москва-Белград-Москва, като последно е минал над България тази нощ на връщане към Русия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *