Ясен Кацаров: Необходима е ясна визия за бъдещето на сектор “Енергетика”

“Зелената сделка е голям шанс за страната ни. Тя може да бъде катализатор за трансформацията на енергийния сектор, такава за каквато си мечтаем. Въпросът е дали ще се възползваме. Идеята за Зеления пакт е нещо много повече от сбогуване с въглищата. Става въпрос за трансформация към една високотехнологична, ефективна и далеч по-конкурентоспособна икономика. Зелената сделка е нова перспектива на устойчиво развитие и благосъстояние”, заяви директорът на „Топлофикация Перник Ясен Кацаров.

По думите му преходът си има своята цена. Колкото повече отлагаме, тя става все по-висока – икономически, финансово и социално”, подчерта Кацаров. Той посочи, че нееднократно е заявявал, че трансформацията трябва да се осъществи плавно, “защото в момента въглищните централи участват с дял от 40% в производството на електроенергия в страната. През зимата производството понякога достига до 60%. За да не се стигне до срив в енергийната система, предизвикан от рязкото затваряне на въглищните електроцентрали, са необходими инвестиции за модернизацията на тази индустрия”, добави Кацаров.

Според него е необходима ясна визия за съдбата на българските миньори и за централите, произвеждащи енергия от твърди изкопаеми горива. “За енергийния преход на българската енергетика страната ще има нужда от огромен финансов ресурс, част от него трябва да дойде от Европа, но на този етап не съм сигурен, че предвидените средства са достатъчни. Трябва да постъпим отговорно и да използваме средствата максимално разумно, защото те ще ни помогнат за осъществяването на плавен преход. Те са ни необходими за създаването на нови работни места и производства на чиста енергия. Ако успеем на реализиране плавна трансформация на сектора ще привлечем и допълнителни инвестиции за въглищните региони в България”, заяви Кацаров.

По думите на директора на “Топлофикация Перник” най-успешният сценарий за въглищните централи ще бъде плавна подмяна на въглищата с газ. “В противен случай, в енергийния сектор ще бъдат изгубени между 90 000 и 150 000 работни места. Предприятията ще затворят и цели региони ще се обезлюдят. Превръщането на Европа в неутрален по отношение на климата континент изисква добра координация, съгласуваност на политиките и последователност в процеса на планиране в целия ЕС. Ние сме част от този процес, но не трябва да забравяме националния интерес. За да бъде изпълнена тази задача, всяка държава членка, в това число България, трябва да представи такава визия за бъдещето на сектора, че да не се стигне до социална и икономическа криза.”, посочи Кацаров.

“Всички сме наясно, че декарбонизацията е приоритет, но тя не може да стане веднага. Трябва да се осигури възможност на въглищните централи да продължат да работят в близките поне 15 години, а междувременно да се изграждат базови заместващи мощности, работещи с природен газ и ВЕИ, а защо не и атомни мощности.“, заяви Кацаров. Той обясни, че газовите мощности са големи и много скъпи инвестиции. “Необходимо е технологично време, за да бъдат включени в експлоатация. Ние вече направихме първите стъпки. Намираме се на финалната права на проекта ни за производството на енергия от природен газ. От следващата година нашите газови когенератори ще бъдат приведени в работен режим”, подчерта Кацаров.

Той сподели, че вече близо две години в “Топлофикация Перник” работят по реализиране на проекти за постепенно заместване на въглищата с природен газ и биомаса. ” По план догодина ще заработят газовите когенератори. Технологията е част от процеса на трансформация на „Топлофикация Перник“, свързана с постигане на въглеродна неутралност в следващите години. Газът ще има централна роля при енергийния преход. Включването на мощностите в режим на работа ще доведе до намаляване на въздействието върху околната среда и до повишаване на сигурността на производството на енергия”, посочи Кацаров.

На въпрос дали е възможно отново техният регион да стане предпочитано място за инвеститори, Ясен Кацаров заяви, че за тази цел е необходимо да бъдат подобрени ycлoвиятa зa живoт. “Трябва дa ce мoдepнизиpa инфpacтpyĸтypaтa, oт ĸoятo зaвиcи иĸoнoмиĸaтa. Чуждестранните фирми търсят стабилност и сигурност. Нека не забравяме, че преди години в региона ни идваха да работят не само Перничани и Софиянци, но и хора от цялата страна.”, заяви Кацаров. Директорът на “Топлофикация Перник” подчерта, че реформите в областта на енергетиката ще доведат до растеж и възстановяване. “Намаляването на въглеродните емисии ще гарантира по-добра конкурентоспособност на българската икономика. Смятам, че трябва да се инвестира в човешки капитал, защото той е много ценен за възстановяването на икономиката”, заяви Кацаров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *