Янев: Порази ме мащабът на завареното

До дни ще има план за реакция при влошаване на кризата с коронавируса, обеща премиерът

 

„Порази ме мащабът на това, което заварихме. Картината не е добра, но тя не е неизвестна за българите. Винаги сме знаели, че нещо не е както трябва, сега виждаме пълния размер“.

Това заяви пред БНР служебният премиер Стефан Янев. Той уточни, че за част от „наследството“ документи са дадени на прокуратурата. Вероятно ще има и още.

Това е грозно явление

В момента кабинетът работи в опит да спре купуването на гласове, разбра се от думите на минстър-председателя. Миналата седмица МВР обяви мащабна операция с участието на жандармерията. Тя трябва да продължи до самия изборен ден в неделя. От прокуратурата съобщиха, че имат над 100 сигнала за купен вот, но са образувани едва 8 разследвания. По останалите се събира информация.

„Купуването на гласове е грозно явление, подкопава демокрацията. Правим всичко по силите си да го минимизираме и да предоставим увереност на хората, че техният вот е отишъл там, където те са пожелали. Когато обществото види, че неговите изконни права се защитават, независимо дали този феномен ще бъде ограничен, или ще бъде спрян, то ще оцени усилията“, заяви Янев.

Следващата седмица здравното министерство ще представи план в случай на влошаване на ситуацията с коронавируса, каза още премиерът. В момента положителните случаи у нас са под 1% от тестовете, но експерти многократно заявиха, че до няколко седмици се очаква следваща вълна с доминиращ вариант „Делта“. В същото време ваксинацията върви с ниски темпове.

Криза

Политическото представителство в България е в криза, каза още Янев. Той подчерта, че водещо при правенето на политики трябва да е гражданското общество, което политиците да следват, а не обратното. „

„Има и лидерска криза. Ролята на политика е да бъде визионер. Това липсва в политическия ни живот, в партиите. Гражданското общество трябва да е водещо – партиите да следват хората, а не обратното. Очакването ми за следващото Народно събрание е да има такъв тип говорене. Взаимодействието между партиите и гражданското общество е ключът към всяко управление… Отчуждението между властта и хората трябва да се преодолее“, заяви той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *