Янаки Стоилов предложи на ВСС да уволни Гешев

Висшият съдебен съвет да освободи предсрочно главния прокурор Иван Гешев. Това поиска правосъдният министър Янаки Стоилов. Той обяви днес, че ще направи официално това предложение към висшите кадровици. Мотивът на Стоилов е внесена от вътрешния министър Бойко Рашков иформация.

„В постъпилата информация от Бойко Рашков на 14 юли има данни за действия и бездействия на Иван Гешев, накърняващи престижа на съдебната власт“, каза Стоилов.

„Докладът на служебния министър на вътрешните работи в обем на 100 страници за допуснати нарушения от страна на главния прокурор – данни за действия и бездействия на Иван Гешев, накърняващи престижа на съдебната власт и нарушаващи Етичния кодекс на магистрата“, обясни още министърът..

„Става дума само за обстоятелства, които са от миналата година главно, а не за някакви нови обстоятелства, така че те засягат един по-продължителен период, в който има както мотиви за неговото предложение, така също има приложения, в които се правят преки позовавания, цитират се и се представят публикации в медиите – български и чуждестранни, включително фотоси“, поясни Стоилов.

ВСС ще заседава на 22 юли, когато ще разгледа предложението за освобождаване на Иван Гешев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *