Юрганите и родопските одеяла – по-добри за съня от олекотените завивки

Този вид завивки осигуряват усещане за пашкул, намаляват физическата възбуда и така улесняват заспиването и заздравяват съня

Помните ли първите олекотени завивки, които се появиха на нашия пазар? Беше накъде през 90-те и усещането беше като да се завиваш с облак.

Ахкахме колко са леки, почти не се усещат и как в същото време топлят толкова много. Чудехме се на тази „магия“, защото допреди това се завивахме с тежките родопски одеяла, юрганите или и двете, когато беше супер студено.

20 години по-късно се оказва, че тежките завивки са по-полезни за съня от олекотените.

Те помагат на човек да се успокои и заспи по-бързо, да има по-пълноценен сън и да страда по-малко от безсъние.

Първоначално „тежките“ одеяла се използват само за терапия на деца с проблеми в поведението.

Терапевтите установили, че когато завиват децата с одеяла с тежести по края (специални са, не се опитвайте да ги правите вкъщи, за да не се стигне до инциденти), малките имат по-спокоен сън и по-уверено поведение през деня.

С годините обаче се установило, че всички хора, не само децата с буен характер, се чувстват по-добре, когато спят сгушени в сигурната прегръдка на по-тежко одеяло.

Този вид завивки осигуряват усещане за пашкул, намаляват физическата възбуда и така улесняват заспиването и заздравяват съня.

Така че опитайте и тази магическа рецепта за сън – студена стая и топло родопско одеяло. Може пък това да е вашата магия за хубаво наспиване.

Разбира се, ако старите юргани не са в добро състояние, може да поръчате по интернет тежки одеяла от съвременни материи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *