„Шпигел“: Борисов е човек на задкулисните сделки, който се споразумява с олигарси

За стоте дни протести в България пише авторитетното германско списание „Шпигел“, цитирано от „Дойче веле“. В статията под заглавие „Въстание срещу Батман“ подробно се разказва за протестите, за исканията на демонстрантите, за България като една от най-корумпираните държави в ЕС, която е на последно място и по медийна свобода. „Хората има чувството, че демокрацията е само привидност, че властите не са слуга на народа, а инструмент за потисничество – както при комунизма,“ пише авторът, който цитира и икономически данни за България.

По-нататък в статия в „Шпигел“ четем: „Борисов е един от главните виновници за лошото положение. С малки прекъсвания той ръководи страната от 2009 година насам. Той не е разпален националист като Ярослав Качински в Полша, нито пък гръмогласен противник на либералната демокрация като Виктор Орбан в Унгария. Неговата консервативна партия ГЕРБ, подобно на ХДС, е уважаван член на ЕНП. Борисов е човек на задкулисните сделки, който се споразумява с олигарси, поставя под натиск противници и съратници, раздава важните постове на свои послушници и прикрива презрението си срещу демокрацията и човешките права зад една грубовата простонародност.“

„В системата на Борисов противниците не отиват зад решетките, както в Турция – тях просто ги сплашват. Властите са инструмент за господство… Има случаи, в които се отнема имуществото на предприемачи, настроени критично към властта. Всички прокурори се подчиняват на Борисов. Подобни издевалества обикновено се съпътстват от кампании във верните на Борисов медии“, се казва още в статията.

В статията откриваме и няколко щриха към портрета на българския премиер. Например, че е мъж с огромно его: „както през 2006 година пише в една грама американският посланик. В своя веещ се кожен шлифер Борисов – с прякор „Батман“ – се развява из града. На купони се фука с оръжието си, един глок. Твърди се дори, че е предлагал на журналисти пари за положителни статии. Подобно на руския президент Путин, той се снима гол над кръста и добре изваян. Говори се, че е имал редица афери. Борисов търси близост със силните в икономиката – например с Ахмед Доган, олигарха от турски произход, бивш сътрудник на Държавна сигурност, забогатял след промените от сделки с недвижими имоти“.

Авторът на „Шпигел“ добавя, че друг съюзник на Борисов е Делян Пеевски – „депутат от партията на Доган, който контролира цяла империя от фирми, а медиите му практикуват безсрамна пропаганда за Борисов.

Линк към оригиналния текст на „Шпигел“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *