Шолц казал на Зеленски как може да предотврати войната

Германският канцлер Олаф Шолц е призовал украинския президент Володимир Зеленски да се откаже от членство в НАТО, за да предотврати война в Украйна. Това се е случило по време на дипломатически разговори седмици преди войната, твърди в свой материал The Wall Street Journal. Медията цитира свои източници. В материала се твърди още, че далеч не всички западни лидери са вярвали на данните на американското разузнаване, че Путин наистина планира инвазия.

Разговорът на френския президент Еманюел Макрон с Путин на 7 февруари, когато президентите седяха в различни краища на дълга маса в продължение на 6 часа, се оказва „още по-сложен от очакваното“, защото руският президент почти през цялото време говорил за „историческото единство на Русия и Украйна“ и упреквал Запада в „двуличност“, докато Макрон се опитвал да върне разговора към съвременните реалности и да убеди президента, че война не трябва да бъде допускана.

Източници на медията твърдят, че на 15 февруари подобна среща е имало между руския лидер и германския канцлер Олаф Шолц, предава БГНЕС. На нея Путин отново е коментирал визията си за историята, а канцлерът се е опитал да убеди събеседника си, че международният ред се основава на уважение към съвременните граници, независимо как човек вижда миналото, а в случай на война Западът е готов да приложи санкции.

Така на среща със Зеленски на 19 февруари Шолц твърди, че го е призовал да се откаже от членство в НАТО, за да предотврати война. Зеленски пък отговорил, че дори и да се откаже от НАТО, нямало никаква гаранция, че Путин ще спазва споразуменията, а и повечето украинци искали членство в Алианса.

Няколко дни преди войната западните лидери проведоха разговор чрез видеовръзка. По време на него Макрон казал, че Байдън може би е последният човек, който все още може да предотврати война, и призовал американския лидер да се опита да говори лично с Путин.

На 20 февруари френският президент разговарял поотделно и с Байдън, и с Путин, но на следващия ден руският президент информирал Макрон, че подобна среща не го интересува и смята да признае независимостта на ДНР и ЛНР. В този разговор, твърди Макрон, руският лидер направо му казал, че те вероятно „няма да общуват известно време“, но той оценява „искреността на разговорите“ и се надява, че един ден диалогът ще се възобнови.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *