Шефът на БНР: Ще ме сготвят накрая

Неотдавнашният директор на програма Хоризонт Ивайло Савов, който бе набързо пенсиониран, разказа как са се развивали събитията около свалянето от ефир на журналистката Силвия Великова, докато е бил в радиото. Той даде интервю за offnews.bg.

Там твърди, че е оказван натиск върху него да свали Великова от ефир: „Да, това бяха поредица от разговори и те започнаха значително преди датата 13-и, петък. Беше ми обяснено, че името на радиото е заложено на карта, че има персонални заплахи срещу генералния директор, срещу семейството му. Търсеше се начин чрез административна хватка Великова да бъде свалена от ефир до края на октомври. Според мен определено става дума за някаква зависимост, за поет ангажимент, за който е дошло времето да бъде изпълнен. И разбирах, че поръчителите втвърдяваха очакванията си. Непрекъснато се повтаряше едно и също: „Или тя, или аз“, казва Савов, като потвърждава, че думите са на генералния директор Светослав Костов.

Савов казва, че е отказал да подпише заповедта Силвия Великова да отиде да обучава колеги от Стара Загора, „защото според мен това беше репресия. Не съм си позволявал досега да упражнявам репресия спрямо никого. Не го направих и сега. На следващия ден ми беше предложено да се пенсионирам и аз си тръгнах. Прозаична история“.

Буквално час-два по-късно поръчката е била изпълнена от новоназначения изпълняващ длъжността директор на „Хоризонт“ Николай Кръстев, който след скандала подаде оставка. „Кръстев казва, че е направил това поради липсата на административен опит. Не вярвам. Мисля, че човек би трябвало да има огромен управленски талант, за да може за два часа време да направи нещо, което другите не успяха да сторят 18 години в радиото“, добавя Савов.

Запитан от какво естество са били заплахите срещу генералния директор Костов, Савов казва: „Това, което е споделено с мен, е това, което ви казах. Имаше едно изречение: „Ще ме сготвят накрая“. Затова смятам, че става дума за зависимост. За поети ангажименти, които трябваше да бъдат изпълнени. Разговарях с уплашен човек, изпаднал в паника. Натискът беше много силен, което потвърждават и други колеги“.

Той не знае точно от кого е зависимостта, но е убеден че не става дума за политически натиск.

„Премиерът беше откровено гневен и зададе въпроса „Кой прави това?“ с онази фраза за главанаците. Но убеден съм, че главанаците бяха извън радиото. Тези, които много искаха това да се случи и то стана. Затова е много важно да се отговори на този въпрос: КОЙ? Мисля, че държавата има огромен ресурс да го направи. И когато го направи, ще може много лесно да отговори и на въпроса ЗАЩО. А иначе, зависимостите са в сериозно противоречие с основен стандарт на Програма „Хоризонт“, който е свързан с независимата журналистика. Оттук смятам, че проблемът става сериозен и реакцията на колегията е лесна за обясняване“, казва Савов, предаде Сега.

Той добавя, че е говорил с Костов и му е казал, че има два избора: „Единият е да застане пред хората в радиото в тази ситуация, другият е да застане срещу тях. Той избра втория…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *