Шефове в НАП крият имоти за милиони в Дубай

Зам.-директорът Георги Димов се оказа съсед на Румен Спецов в престижен имот на изкуствения остров „Палм Джумейра“

Доскорошният шеф на НАП Румен Спецов не е единственият вископоставен бирник, притежаващ апетитен имот за милиони левове в Дубай, установи разследване на „Уикенд“. С престижни жилища в Обединените арабски емирства миналата есен са се обзавели и настоящият заместник-директор на НАП Георги Димов, както и двама от подчинените му в дирекция „Фискален контрол“.

За разлика от Румен Спецов, който все пак декларира, че притежава жилище за 1,1 милиона лева в Дубай обаче, неговата дясна ръка Георги Димов, запазил директорския си пост в НАП и след смяната на Спецов, изобщо не е вписал в данъчната си декларация топ имота си.

Източник на „Уикенд” твърди, че през септември м.г. Георги Димов придобива апартамент от 132 квадратни метра в затворен жилищен комплекс на изкуствения остров „Палм Джумейра“, като сумата, която е платил за лъскавия имот остава неизвестна. Любопитна подробност обаче е, че апартаментът на Георги Димов е в същата кооперация, в която жилище са си закупили и Румен Спецов и неговата съпруга. И макар според декларацията на Спецов имотът да струва 1,1 милиона лева, запознати твърдят, че реалната стойност на жилището му е поне два пъти по-висока.

Както „Уикенд“ първи писа, Румен Спецов и заместникът му Георги Димов са разследвани от ДАНС заради поискан рекорден подкуп в размер на 5 милиона, поискан тази пролет от мастит петролен бос.
Петролният търговец е бил изнудван чрез двама служители от Главна дирекция „Фискален контрол“ във връзка със спор около възстановяване на ДДС в размер на над 30 милиона лева на десетки фирми от орбитата на бизнесмена, занимаващи се с внос на горива и енергия от Австрия и Румъния. Петролният бизнесмен бил информиран, че ако иска да му бъде възстановено ДДС-то, ще трябва да приготви 5 млн. лв. подкуп за тандема Румен Спецов – Георги Димов. Смята се, че част от тези пари са предназначени за партийните каси на „Продължаваме промяната”.

Неотдавна обаче разследването на тази крупна корупционна афера е било стопирано от ДАНС, като съмненията са, че новият силен човек в митниците, а и в държавата Николай Копринков е разпоредил случая да бъде „замразен“, пък макар и временно. Предполага се, че чрез тази афера Георги Димов е „държан на каишка“ от новия директор на НАП Борис Михайлов и от действащия шеф на Агенция „Митници“ Павел Геренски. Последните двама са смятани за протежета на президентския съветник Николай Копринков.
Същевременно в НАП избухна нова афера за искани подкупи, в която отново въвлечен се оказа заместник-директорът Георги Димов. Преди седмица синдикът на фалиралото предприятие „Дунавска коприна“ АД Веселин Банков обяви, че му е поискан подкуп от 250 000 лева, за да остане синдик на дружеството. Когато Банков отказал да плати подкупа, своевременно бил сменен. Според думите на синдика Банков, още поне двама негови колеги – синдици, са били оферирани да си платят по 250 000 лева, за да останат на постовете си. Твърди се, че подкупът е искан от името на шефът Борис Михайлов и заместникът му Георги Димов.
„Георги Димов притиска всички синдици в България да му плащат подкупи, за да останат на работните си места, иначе заплашва да ги смени. Рекетът е брутален, демонстративен и повсеместен!“, жалва се пред „Уикенд“ потърпевш от действията на заместник-директорът на НАП Георги Димов.

Заместник-директорът в НАП встъпи в длъжност през пролетта на 2021 г., малко след като културистът Румен Спецов изненадващо се озова на директорския пост в приходната агенция. Около Румен Спецов също избухна скандал за данъчна нередност – оказа се, че в миналото е продал своя фирма със задължения към бюджета на малоимотно лице. В навечерието на изборите на 2 октомври „сламеният“ купувач Данаил Николов изненадващо излезе от нелегалност и обяви, че е бил скрит в Сърбия и че е получавал всеки месец пари от Румен Спецов, за да си мълчи.

През лятото Спецов беше дисциплинарно уволнен от служебния кабинет на Румен Радев заради „несправяне с работата“, но заместникът му Димов изненадващо остана на работа. И докато мнозина чакаха уволнението му, Димов успя да се сработи с новия директор Борис Михайлов.

Важно е да се знае, че Борис Михайлов е най-състоятелният служител на НАП в последните най-малко 10 години. Той е инвестирал над 1 млн. лв. в криптовалута и ценни книжа в инвестиционни фондове, става ясно от декларацията му за доходи и имущество, обявена в публичния регистър на антикорупционната комисия (КПКОНПИ). Като изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие” към онзи момент Михайлов е декларирал влогове в различна валута на обща стойност около 670 000 лв.

В наличност той разполага с още 700 000 лв., става ясно от документа. Той притежава още два апартамента в София (свой и чужд), като всеки от тях е с разгърната застроена площ от около 200 кв. м. Посочени са и два джипа „Тойота Ленд Круйзер“.  От другата декларация пред НАП – за участие в търговски дружества или юридически лица с нестопанска цел към датата на назначаването или 12 месеца преди това, Михайлов посочва, че е бил член на управителния съвет на „Ротари клуб – София център“, а също и на сдружение „Ложа Ехнатон“ – една от т.нар. „свободнозидарски организации“. Според запознати, неотдавна Георги Димов също е приет за масон в ложата, в която членува и президентският съветник Пламен Узунов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *