Швейцария отхвърля ваксината на AstraZeneca

Швейцарският медицински регулатор заяви, че не може да разреши използването на ваксината на Oxford / AstraZeneca срещу Covid-19 въз основа на наличните данни от проучването, което е допълнителен пречка за пускането на англо-шведската ваксина, съобщава Financial Times.

Ваксината, която вече се прилага в Обединеното кралство, получи разрешение за употреба в ЕС миналия петък, но здравните служители във Франция, Германия, Италия, Швеция и Полша отказаха употребата й за възрастни хора. Швейцария, която не е член на ЕС, е първата европейска държава, която се произнесе срещу одобряването на препарата.

„За ваксината на AstraZeneca наличните и оценени до момента данни все още не са достатъчни за одобрение“, заяви SwissMedic в сряда. „За да се получат допълнителни данни за безопасността, ефикасността и качеството, се изискват данни от нови проучвания.“

Ранното одобрение и разпространение на ваксината във Великобритания – където тя е разработена от Оксфордския университет в партньорство с AstraZeneca – даде на Великобритания ранна преднина пред европейските си съседи в надпреварата за ваксиниране на населението срещу коронавирус. Правителството на Обединеното кралство заяви, че е напълно уверено в ефективността на медикамента, включително сред хората на възраст над 65 години.

Одобрението на ваксината Oxford / AstraZeneca беше широко очаквано от много хора в Швейцария. Но SwissMedic заяви, че иска да изчака резултатите от две допълнителни клинични изпитвания в Северна и Южна Америка, които могат да станат ясни още в края на февруари. След като данните са налични, SwissMedic заяви, че ще вземе окончателно решение бързо.

„AstraZeneca сега получи условно разрешение за употреба или спешна употреба в близо 50 държави, обхващащи четири континента, включително най-скоро в Европейския съюз“, се казва в съобщение на AstraZeneca. „Ние сме уверени, че нашата ваксина е ефективна, понася се добре и може да окаже реално въздействие върху пандемията.“

Швейцария одобри ваксините BioNTech / Pfizer и Moderna за употреба. Но въпреки изключително добре осигурения си медицински сектор – страната харчи повече на глава от населението за здравеопазване, отколкото който и да е друг в Европа – Швейцария е сравнително бавна с програмата си за инокулация.

Швейцария е приела 315 000 дози до 31 януари, което се равнява на малко под четири ваксини на 100 души. Според указанията си от декември швейцарското правителство планира да ваксинира най-малко 6 милиона души – почти три четвърти от населението – до лятото. Планът изостава от графика и властите ще трябва да прилагат поне 70 000 дози на ден, за да постигнат целта.

Проучванията показват, че много швейцарци остават скептични по отношение на ваксините. Според проучване на Университета в Цюрих в началото на януари, едва 50 процента от швейцарците заявяват, че са готови да вземат ваксина, като всеки трети заявява, че изобщо не желае да го прави.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *