Човекът със санкциите „Магнитски“ се заема с отношенията с Русия

Координаторът на всички американски санкции Джеймс О’Брайън рязко израства в Държавния департамент

Американският президент Джо Байдън номинира Джеймс О’Брайън, координатор на всички налагани от САЩ санкции, включително и тези по закона „Магнитски“, за поста пом. държавен секретар по европейските и евразийските въпроси, съобщава пресслужбата на Белия дом. Лицето, заемащо тази длъжност, се занимава и с отношенията с Русия.

През последните няколко месеца, Джеймс О’Брайън беше два пъти в България. Вторият път той дойде в София по спешност през февруари т.г., само ден след санкциите, наложени от САЩ на Владислав Горанов и Румен Овчаров и от Великобритания на Васил Божков и Делян Пеевски.

Ръководителят на Офиса за координиране на санкциите в Държавния департамент на САЩ беше в България и в края на август м.г. и само няколко месеца по-късно дойде и новата порция санкционирани. На практика това са човекът и службата, които координират всички налагани от САЩ санкции по света, включително и тези, свързани с корупция, тероризъм, както и тези например срещу руски и китайски граждани.

Сегашната номинация на О’Брайън за повишението в Държавния департамент все още не е одобрена от Сената на САЩ. Преди него този пост беше заеман от Карън Донфрид (от 2021 до 2023 г.).

О’Брайън е ръководител на Службата за координация на санкциите от април 2022 г. И за тази позиция беше номиран от Байдън. Тогава в официално изявление, държавният секретар Антъни Блинкен го поздрави с утвърждаването му от Сената като ръководител на Службата за координация на санкциите с ранг на посланик. На тази позиция той ръководи мащабна програма за санкции и съветва по редица въпроси, включително мирни преговори в Европа, научни и екологични споразумения, постсъветски реформи в Русия и Украйна и инициативи за разследване и наказателно преследване на отговорните за военни престъпления, се казва в изявление на Белия дом.

Преди това Джеймс О’Брайън е служил два пъти като специален представител на президента на Съединените щати, припомнят агенции. От 2015-2017 г. в администрацията на Обама той е специален пратеник на президента за освобождаването на американци, заловени в чужбина, и работи за връщането на 100 американски граждани. От 1989 г. до 2001 г. О’Брайън е бил старши съветник на държавния секретар на САЩ Мадлин Олбрайт, след това като зам.-ръководител на отдела за планиране на политиката на Държавния департамент и специален представител на президента на САЩ за Балканите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *