Чистката в НКЖИ се оказа буря в чаша вода

Гергана Алексова вече не изпълнява длъжността заместник-генерален директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ), но остава на работа в държавната компания като началник на отдел. Това стана ясно от обясненията на изпълнителния директор на НКЖИ Златин Крумов.

43-годишната Гергана Алексова е партиен функционер на БСП вече повече от 20 години. Тя е дъщеря на съветника а президента Румен Радев – Валентина Танева-Алексова.

Завършила е факултета по журналистика на Софийския университет „Св.Климент Охридски“. Бакалавър е по „Книгоиздаване“, с втора специалност „Връзки с обществеността“ и магистър по „Журналистика – електронни медии“. След това завършва „Международни организации и многостранна дипломация“ в Юридическия факултет на СУ.

Започва работа през 1998 г. в Университетското радио. По-късно работи в Дарик радио, където в продължение на повече от 5 години води предаването за руска музика – „Балалайка рок“. Работи и за медийни агенции. Била е общински съветник от БСП в мандат 2007 – 2011 г., както и в листите на левицата за депутат, но не е успяла да влезе в Народното събрание.

Започва работа в НКЖИ преди четири години като началник на международния отдел с двама подчинени. След идването на правителството на Кирил Петков на власт започва натиск от страна на известни функционери от БСП, през главата на лидера на партията Корнелия Нинова, за назначаването ѝ на поста заместник-генерален директор на НКЖИ.

Тъй като по правилника за управление НКЖИ е имало само двама заместник-генерални директори, заради нея той е променен. Така от пролетта на 2022 г. Гергана Алексова става и.д. зам.-генерален директор с ресор „Администрация и международна дейност“.

Днес на специално свикана пресконференция, в която не участва Корнелия Нинова, членът на Изпълнителното бюро на БСП Борислав Гуцанов, за когото се твърди, че е оказвал натиска за назначението на Гергана Алексова на поста зам.-генерален директор на НКЖИ, обяви, че „още от първия ден служебният кабинет започва с чистки срещу социалисти“, каквато на практика няма.

Според Гуцанов Алексова е „с безспорна експертиза“. Той посочи, че е магистър по право на ЕС, международни отношения и управление на медиите, имала редица специализации в чужбина, сред които университети в Страсбург, Брюксел и Лондон. Специализирала в позиции, които са свързани със сигурността, безопасността, организация на обществени поръчки и цялостен административен процес на компаниите, твърди Гуцанов.

„Г-жа Алексова беше започнала да разглежда определени сделки свързани с доставките в НКЖИ и дано не се окаже, че това са причините да се стигне до нейното освобождаване“, каза Гуцанов.

В отговор, отново на пресконференция, генералният директор на НКЖИ Златин Крумов обяви, че Гергана Алексова е освободена заради несправяне с поставените ѝ задачи.

По думите му Алексова не е успявала да изпълни задачите си, въпреки голямото ѝ желание, както и политическата подкрепа, която е получавала по време на правителството на Кирил Петков.

По вина на Алексова НКЖИ остана без горива за определен период от време, без застраховка „Трудова злополука“ на служителите и без хигиенизиране на жп гарите, посочи Златин Крумов.

„Наложи се компанията да се справя с огромни усилия и рискове. Никога не съм делял хората на червени, сини, бели. Приемам решението на Управителния съвет рационално, а не емоционално“, каза инж. Златин Крумов.

Той допълни, че е подал сигнали за корупция срещу Гергана Алексова към компетентните органи и Министерство на транспорта и съобщенията.

Златин Крумов съобщи още, че веднага след освобождаването на Алексова от поста е получил заплахи за политическа репресия, за което също е сезирал компетентните органи.

„Като генерален директор съм длъжен да пазя НКЖИ от всякаква репутационна вреда и няма да допусна корупционни схеми, въпреки политическия натиск, който се упражнява и към момента върху мен и компанията. Не ми е приятно да бъда заплашван, но ако това е цената компанията да се управлява прозрачно, спазвайки закона, и да функционира нормално, аз съм готов да я платя“, допълни генералният директор на ДП НКЖИ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *