Чистката в МВР продължи с уволнението на ключовия главен секретар

Правителството предлага на президента да издаде указ за освобождаването на Ивайло Иванов

Кадровата чистка в МВР продължава с освобождаването на ключовия главен секретар. Това е най-висшата професионална длъжност във ведомството.

Министерският съвет прие Решение, с което предлага на Президента на Република България да издаде Указ за прекратяване на правомощията на главния секретар на Министерството на вътрешните работи – главен комисар Ивайло Иванов, и за освобождаването му от длъжност, предава правителственната пресслужба и добавя, че правителственото решение е прието неприсъствено.

През септември м.г. Иванов влезе в конфликт с президента Румен Радев, който беше привикал шефовете на МВР и службите, за да дадат обяснение за полицейското насилие над граждани и журналисти по време на летните протести. Тогава Радев попита: „Защо органите на реда упражниха брутално насилие върху граждани и побой на журналисти“, а Иванов отвърна: „Аз бих попитал защо протестиращите употребиха брутална сила върху полицаите“. Интересно е да се отбележи, че Ивайло Иванов беше назначен с указ пак на президента Румен Радев през декември 2018 г.

Още часове след влизането си в сградата на ул. „Шести септември“ Бойко Рашков освободи административния секретар на МВР Бойко Славчев. Според официалната версия той си отива поради придобито право на пенсия. Фигурата на административния секретар на МВР бе въведена преди няколко години, при поредни големи промени в Закона за МВР. Оттогава този пост се заема от Славчев, който работеше и в БОРКОР, а в периода 2009-2013 г. беше началник на кабинета на вътрешния министър Цветан Цветанов. Рашков махна и шефът на Инспектората Николай Гешев.

Междувременно служебният премиер освободи всички зам.министри в МВР и назначи нови трима  – Емил Ганчев, Енчо Мирчев и Венцислав Катинов. Първият вече е заемал длъжността зам.-министър на вътрешните работи в служебното правителство от 2017 г. След този период, до началото на 2020 г. е зам.-директор на Бюрото по защита при главния прокурор. От юни 2020 г. досега е служител в КПКОНПИ. Завършил е Висшия институт при МВР със специалност „Право“. Катинов също е бил зам. вътрешен министър в служебния кабинет от 2017 г. В периода 2014 – 2015 г. е директор на Областната дирекция на МВР в Плевен. Енчо Мирчев е дългогодишен служител в системата на МВР. В периода от ноември 2017 г. до септември 2018 г. е ръководител на Инспекторат НЗОК. Завършил е Военната академия „Г.С. Раковски“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *