Чий е Калин Стоянов, участник в ОПГ ли е Живко Коцев? Търсят се добрите в лошия филм

На сцената снощи се развя мръсното бельо, а в понеделник ДБ и ПП ще разиграват протест на жълтите павета

Поредната драма, развяваща се като мръсно бельо на родната политическа сцена, се разгаря все повече. Разследващият журналист Слави Ангелов заяви в „Панорама”, че има информация от източници, че главният секретар на МВР Живко Коцев е свързан със схемата на издирвания Никола Николов-Паскал, която информация съдържа доказателства, събрани със СРС-та, а променената му само за ден позиция и желанието му да остане в МВР касаят и желанието му да има контрол върху изборите.

Тези му думи веднага станаха предпоставка Ангелов да бъде набеден за обслужващ интересите на Борисов и ДПС, а активисти на ДБ и ПП намериха отличен повод да призоват за протести срещу служебното правителство на ГЕРБ, в частност – срещу предложения за вътрешен министър Калин Стоянов. Протестът е обявен за понеделник, от 18:30, пред МВР, като изборите 2в1 и възможността да бъде отменено машинното гласуване, са посочени като фактор за фалшифицирани избори.

Калин Стоянов – на кого е човек?

В последните месеци той се оказа една от ябълките на раздора между ГЕРБ и ПП/ДБ, като партиите взаимно започнаха да си прехвърлят отговорността чий избор е. Първите особено държаха той да остане на поста си, а от партиите на Христо Иванов и Кирил Петков, се заинатиха, че той категорично трябва да отпадне като министър. По думите на Мария Габриел, ротацията се е провалила именно заради това искане на ПП-ДБ.
Стоянов стана министър в кабинета “Денков” през лятото на 2023 г., като се знаеше, че е експертна номинация на ПП-ДБ. Когато някои негови действия засегнаха образа на двете партии като носители на морала, изведнъж се отметнаха от него и го прехвърлиха на ГЕРБ – те го били предложили, а в последните седмици медии и лица, близки до партиите на Иванов/Петков открито внушават, че Стоянов е близък и с ДПС.

Интересното е, че самият Стоянов призна (през ноември), че лично Кирил Петков го молил 2 дни да стане министър, но впоследствие е оказал опит за вмешателство в работата му. Петков първоначално заяви, че не помнил, после изведнъж се оказа сигурен, че Стоянов бил предложен за министър от ГЕРБ.

Името на Стоянов нашумя лятото на миналата година, когато още като директор на ГБДОП беше обвиняем по дело за “принуда”, което обвинение беше свалено след номинацията му за вътрешен министър. Разследването срещу него започна през 2021 г. по обвинения, че от позицията си на шеф на ГДБОП се опитал да принуди прокурор да наруши служебно задължение и да изисква за обвиняем да получи облекчени условия по мярката за неотклонение, ако съдейства на разследването, но това не се случило и Стоянов, по думите на тогавашния главен прокурор Иван Гешев, упражнил “безпрецедентен натиск” спрямо прокурора по делото.

След убийството в края на януари на Мартин Божанов – Нотариуса, облаците около Стоянов съвсем се сгъстиха, а бившият министър на вътрешните работи Бойко Рашков го обвини за теч на информация към групата на Нотариуса. Интересното е, че след като през май 2021 г. за служебен вътрешен министър е назначен Рашков, директор на ГДБОП става Стоянов. Към днешна дата Рашков вече има друго мнение за него…

Последните обвинения срещу Стоянов са (изречени лично от мин.председателя в оставка Николай Денков), че подадената оставка на главния секретар на МВР Живко Коцев е впоследствие на сериозен натиск от негова страна.

И изведнъж Стоянов се оказа и основна пречка пред провеждането на честни избори, което вече от дни се върти по медиите, близки до ПП и ДБ. Нещо повече, те, както и лидерите на двете формации, подготвят почвата си за евентуални слаби резултати на предстоящи вот (предимно парламентарния) именно с евентуални действия, които ще предприеме Стоянов – „патрулките ще охраняват търговците на гласове„ (по думите на организатори на протеста в понеделник) .

Живко Коцев – жертва или възможен съучастник в ОПГ?

Подалият първоначално оставката си главен секретар на МВР, ден по-късно обяви, че я оттегля и се връща на работа. Това се случи на извънреден брифинг, свикан от Денков, по чиито думи Коцев бил заплашван и от висш прокурор (бел.авт. – намеква се за Сарафов). Стана ясно и че някой взел телефона на главния секретар, поради което пък премиерът бил пратил писмо до шефа на ДАНС, за да пита къде е. Как ви звучи – като сюжет на криминален филм с пародийни елементи, каквато всъщност е ситуацията в страната ни поне през последната година.

Ако си мислите, че тук историята свършва – не прибързвайте. В различни медии излезе информация, че Коцев, когото Кирил Петков възторжено поздрави, заявявайки, че ПП „твърдо застават зад него”, вероятно е уличен в престъпна дейност по разследването за контрабандата в „Митниците”, което тече към момента, получил е като подарък луксозен часовник “Hublot” на стойност 50 000 лв. от един от арестуваните. Именно за СРС-та, свързани с това събитие, говори и Слави Ангелов в  „Панорама”.

Стана ясно, че Коцев сам е поискал да даде обяснения и е предал телефона на следствените органи (вероятно логично обяснение защо целия четвъртък е бил без телефон), за да избегне арест и да получи статут на защитен свидетел, а пък при обиска в дома му са открити големи суми пари и снимки от почивки с хора на известния контрабандист Николай Николов-Паскал, чието име също е сред актуалните в последните дни. Коцев сам призна, че срещу него се водят процесуално-следствени действия, а Денков го потвърди, обяснявайки, че поради тази причина не може да даде повече информация.

Има ли добри в родния филм?

Тук стигаме и до съществения проблем. Обикновено във всеки филм има добри и лоши, а уважаемият зрител почти от самото начало знае кои са те. Съответно накрая следва и хепи енд. Тук „добрите” са такива, когато са наши, но рязко минават в отбора на „лошите”, когато вече не може да се разчита на тях. Ситуацията със Стоянов е сходна – допреди 5, 6 месеца той не беше никакъв проблем за ПП/ДБ, сега вече е пръв враг на пепедебейската селищна система. Но е факт, че и самият Ангелов, в интервюто си, посочи: „това че в момента Коцев може да излезе лошия герой, не означава, че вътрешният министър Калин Стоянов е добрият”.

Внезапно, лош стана и министърът на транспорта в оставка Георги Гвоздейков и бъдещ такъв в служебния кабинет, който осъмна като с новината, че изключен от ПП, защото с решението си да остане в служебното правителство е нарушил Устава на партията. Какъв съспенс, каква драма…

Сарафов също беше приемлива опция миналата година, само и само да бъде отстранен бившият главен прокурор Иван Гешев, а сега вече е лош и е част от мафията.
Да не подхващаме и шефката на Агенция “Митници” Петя Банкова, която беше задържана при акция срещу споменатия вече контрабанден канал на Паскал, която пък през 2023г. е назначена за зам.директор лично от Асен Василев. Василев я и защити, заявявайки, че нейната работа е „много ефективна“, и определи акцията като опит за сплашване. А тепърва предстои и комисия в Народното събрание да проверява евентуална негова роля именно за корупция в митниците.

Ситуацията е патова, кашата – невероятна, а изгледите след всичко, което се случва, да бъдат осъществени реални реформи – нулева. Великата конституционна реформа, която ПП и ДБ продължават да ползват като оправдание за колаборацията си с ГЕРБ и ДПС, е пълно фиаско, но именно тези две партии мрънкат, че служебният кабинет бил на Пеевски и Борисов – е, как да не е политически украсен, при положение, че след промените в Основния закон, на президента му остана да избира между няколко човека, близки до ГЕРБ?

Дали ни предстоят някакви по-сериозни размествания в пластовете след парламентарния вот, които да развържат възела или пък ни очаква поредно лято на протести на жълтите павета, на които току виж се появи и поредният нов спасител – (дано не пак!), предстои скоро да разберем, но едно е сигурно – рием по дъното.

Виктория Георгиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *