Чешки милиардер придоби 7.87% дял в ПИБ

Fibank (Първа инвестиционна банка) успешно увеличи капитала си. Днес инвеститорите заплатиха акциите по новата емисия ценни книжа. Новите акционери на банката са Българска банка за развитие (ББР) с 18.35% и Valea Foundation със 7.87% на чешкия милиардер Карел Комарек.

Valea Foundation е семейна фондация на Карел Комарек и има многобройни инвестиции в Европа и САЩ.

Според официалната информация към 2 юли ПИБ увеличава своя основен капитал със 195 424 000 лв., като коефициентът на обща капиталова адекватност на банката ще достигне 22.52% в сравнение с 19.57% към 31 март 2020 г.

Кой е Карел Комарек

Според информация на изданието „Форбс“, което класира най-богатите хора в света, състоянието на Карел Комарек се оценява на 3.6 млрд. долара. 51-годишният чех започва бизнеса си нефт и газ през 90-те години на миналия век, веднага след Кадифената революция.

Компаниите му инвестират предимно в развлекателната индустрия, информационни технологии, имоти и биомедицина. През 2016 г. той създава базираната в Западна Вирджиния, САЩ  компания U.S. Methanol, която както се разбира от наименованието й, се занимава с производство на метанол.

През същата година Комарек основава компанията Sazka Group и бързо се превръща в най-големия собственик на хазартен бизнес в Европа.

Въпросната компания Sazka Group изплува около скандала с Васил Божков.  Първоначално Божков обяви, че Sazka Group е искала да придобие неговия дял в „Национална лотария“ за 1 млрд. лева. От чешката група заявиха, че са отправили единствено необвързваща оферта, която Божков е отказал.

От Sazka Group казват, че не са имали възможност да видят никакви договори, свързани с „Националната лотария“ на Васил Божков и изобщо не се е стигнало до обичайната подробна проверка на потенциалната собственост и на продавача.

Отново през Лихтенщайн

„Това е нашата първа портфейлна инвестиция в България. България е перспективна и бързо развиваща се страна – член на Европейския съюз. Fibank, водеща частна банка с български капитал, има огромен потенциал за растеж и по-нататъшна експанзия на продукти и услуги в банковия сектор“, коментира Пол Шмид, член на Борда на Valea Foundation, цитиран от пресцентъра на българската банка.

Valea Foundation e дружество, регистрирано в Лихтенщайн и според публикации в чешката преса „обхваща империята на Карел Комарек“. Това е втора голяма инвестиция от регистрирано в Лихтенщайн дружество в българския банков сектор, след като „Новито Опортюнитис“ придоби 67.6% от Общинска банка, а придобиването бе финансирано от „Инса Ойл“.

Към Банковия съюз и ERM II

Увеличението на капитала на ПИБ се разглежда като последно условие за установяване на тясно сътрудничество между БНБ и ЕЦБ. Това отваря вратите към механизма ERM II – предверието на еврозоната. Участието на държавата бе обяснено с намаления интерес от страна на частни инвеститори заради пандемията. И, разбира се, с присъединяването на страната ни към валутния механизъм ERM II. Увеличението на капитала на ПИБ все пак бе една от препоръките на Европейската централна банка след прегледа на качеството на активите и стрес-тестовете в шест български банки, които приключиха миналото лято.

Заради участието на ББР в сделката правителството увеличи капитала на държавната банка със 140 млн. лева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *