Четири взрива във военни складове у нас са извършени от ГРУ, обяви прокуратурата

„Емко“: Прокуратурата се опитва да заблуди българската и международната общественост с неверни факти

 

Насред политическата суматоха у нас и тътена от чешко-руския шпионски скандал, главният прокурор Иван Гешев излезе със съобщението, че четири взрива на военни складове в България през последните 10 години вероятно са били извършени от офицери от руското военно разузнаване (ГРУ).

Става дума за шестима души, част от които са свързани и с опита за отравяне на оръжейния търговец Емилиян Гебрев през 2015 г.

Взривовете имат еднакъв почерк – при всички първо е възникнал пожар, а след това зарядите били активирани дистанционно.

Подозира се, че пожарите са предизвикани, за да се изтеглят работниците от складовете, обяви прокуратурата на специална пресконференция в сряда.

При нито един от инцидентите няма пострадали, но пък във всички случаи става дума за продукция на оръжейната фирма „Емко“, предназначена за износ в Грузия или Украйна. Две от експлозиите са избухнали през 2015 г. във ВМЗ „Сопот“ и по една през 2011 г. и 2012 г.

Само няколко часа след новината на прокуратурата фирмата на Гебрев оспори някои от твърденията на държавното обвинение. На първо място от „Емко“ твърдят, че взривът в складовете им в Ловнидол през 2011 година не е бил предшестван от пожар, каквато е основната теза на прокуратурата.

Oт компанията посочват, че прокуратурата е прекратила през ноември 2013 г. разследването за причините за взривовете.

„Откровена лъжа обаче е заявлението, че боеприпасите са били предназначени за където и да било за износ, в т.ч. за Грузия. Тази лъжа лесно се установява с налични документи“, посочват от компанията.

Освен това компанията на Гебрев посочват, че е „откровена лъжа“ твърдението на прокуратурата, че „Емко“ има нещо общо с взривовете във ВМЗ Сопот.

„Възниква въпросът защо прокуратурата на Р България се опитва да заблуди българската и международната общественост с неверни факти?“, посочват от „Емко“.

Ще изгони ли България още руски дипломати?

След като Чехия обяви връзка между ГРУ и взривове в местен склад, обяви за персона нон грата 18 руски дипломати.

Засега българското правителство в оставка не е коментирало дали ще предприеме подобни действия.

Българските следователи работят от години

Чешките власти обявиха, че взривовете във военни складове в с. Върбетице през 2014 г. също са извършени от офицери от ГРУ и имат връзка с Гебрев.

Според разследващия сайт Bellingcat те са част от стратегия на руската държава да не допусне внос на оръжия и боеприпаси в Украйна. Гебрев пък твърди, че не е имал намерение да изнася точно тези боеприпаси за Украйна и това се доказва от кореспонденцията му със собствениците на складовете.

Според българската версия обаче част от продукцията при другите експлозии е била предназначена и за Грузия, която също е в конфликт с Русия.

Защо досега прокуратурата не е съобщавала за тези дела остава загадка. Държавното обвинение действа по същия начин и по разследването на отравянето на Гебрев. След години мълчание и едва след като самият той обяви, че вероятно е бил отровен с вещество, подобно на „Новичок“, бе съобщено за трима обвиняеми от ГРУ. Впоследствие бяха разпространени и редица доказателства, от които става ясно, че прокуратурата е била наясно с целия случай.

„Днес съм тук, за да благодаря на българските служби за сигурност и на българските прокурори и следователи, които дълги години работиха по случа, който ще представят колегите в интерес на българската национална сигурност“, обяви в сряда главният прокурор Иван Гешев.

Той обясни, че искал да вдъхне кураж на колегите си от специлизираната прокуратура и ДАНС.

За Украйна и Грузия

Специализираната прокуратура разследва две експлозии от 2015 г. – в склад на ВМЗ „Сопот“ и цех за производство в с. Иганово край Карлово, една в склад в габровското село Ловни дол през 2011 г. и една от 2020 г. – в склад за капсулдетонатори на „Арсенал“ в Мъглиж.

При всичките първо са избухнали пожари, чиято цел е била да изгонят работниците. Пострадали няма, но няма и причина за огъня, посочва се в експертиза, изготвена от Специализирания отряд за борба с теоризма.

При всички случаи става дума за продукция на ЕМКО, предназначена за износ към Украйна или Грузия.

От получена информация по линия на международно сътрудничество, както и незабавната координация и действия на ДАНС може да се направи обосновано предположение за взаимовръзка между взривовете, настъпили на територията на България, опитите за отравяне на трима български граждани и извършването на тежки престъпления на територията на чужди държави, заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

„Новичок“

Тя не пропусна да припомни, че за отравянето на Гебрев, сина му и директор във фирмата му са повдигнати обвинения на трима руснаци, офицери от ГРУ – Денис Сергеев, Егор Гордиенко и Сергей Лютенко.

За поне един от тях се предполага, че е участвал и в атентата срещу двойния агент Серегй Скрипал в Солсбъри през 2018 г. Милева обаче не спомена, че разследването бе спряно поради невъзможност те да бъдат открити. Издирването им продължава и по линия на Интерпол, обясни тя. Прокуратурата вече обяви, че няма да иска екстрадицията им.

Замитане на следи

В историята с взривовете има и друг доста скандален момент. Според Милева през май 2015 г. в една от вече закритите структури на МВР – Института за специална техника – избухва пожар. При него изгарят доказателства, събирани след експлозиите. От думите ѝ стана ясно, че и този пожар е бил предизвикан. В огъня са изчензали доказателствата за взривовете във ВМЗ „Сопот“, станали същата година.

„Емко“: Прокуратурата си измива ръцете с нас вместо да търси виновниците

След пресконференцията на държавното обвинение от „Емко“ излязоха с позиция, в която питат какво е правила българската прокуратура всичките тези години по разследванията на взривовете.

„Защо отново се опитва да си измие ръцете с „Емко“ вместо да търси истинските причини и виновници за тези терористични актове? С особена сила отново излиза принципният въпрос: а не прикрива ли нещо прокуратурата на Р България, свързано с дейността на руските специални служби в България вече няколко години и какви биха били причините за това?“, посочват от компанията.

От там уточняват, че са готови да предоставят в кратки срокове още по-подробна информация „по последните открито неверни и заблуждаващи твърдения на прокуратурата на Р България“.

Освен това припомнят, че заводите и складовете на компанията са стратегически обекти от значение за националната сигурност, съгласно постановление на Министерски съвет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *