Честваме 24 май – деня на българската азбука

Днес честваме 24 май – ден на българската азбука. За първи път тази година празникът се отбелязва с ново име. В края на миналата година парламентът реши, че вместо „Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост“ официалното наименование ще е „Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност“.

24 май ще бъде отбелязан за втори път в условията на пандемия от коронавирус с множество прояви в страната. Държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще поднесат цветя пред паметника на светите братя Кирил и Методий пред националната библиотека. Същото ще направи и служебният премиер Стефан Янев.

По случай празника служебният министър на културата проф. Велислав Минеков ще награди творци и артисти. Церемонията се състоя в неделя. С награда „Златен век“ с огърлие и грамота за изключителен приност бяха отличени пианистът проф. Виктор Чучков, педагогът Величка Велянова, диригентът Емил Табаков, композиторът Кирил Донев и художникът проф. Илия Илиев.

На 24 май в парка „Врана“, в Софийската градска художествена галерия и в столичния зоопарк ще се влиза безплатно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *