Цял град пропищя от бивш ДПС кмет с присъда за рекет

Бившият кмет на община Гурково Мариан Цонев и синът му Георги подадоха поотделно в Районния съд в Казанлък жалби за клевета срещу Стойчо Стойков (с прякор Йогата) – бизнесмен в малкия подбалканския град. Съдът ги връща няколко пъти заради неизпълнени изисквания на НПК, след което образува дела по тях. Първото е днес, 6 декември, по тъжбата на Георги Цонев.

Поводът за жалбите и заведените по тях дела са публикация и видео от 12 април т.г. в „За истината“, в които като участник в схеми за купуване на гласове, Стойков за първи път разкри факти за изборни схеми и измами, организирани, според него, от кмета на Гурково и сина му. Десетина дни по-късно същата информация Стойчо Стойков сподели и в предаването „Честно казано“ по ТВ „Евроком“.

Какво твърдят в жалбите си Цоневи – баща и син?

Според Мариян Цонев разказаното от Стойков в интервюто, че той като кмет е заплашвал ромите да събори къщите им и да им спре водата в гетото, за да оттеглят показанията си пред полицията срещу него, е клевета. Като клевета определя и твърдението, че двамата със сина му са внушили на Стойков, че бизнесменът Кольо Атанасов – един от най-големите работодатели в региона – е платил за да бъде прострелян Йогата.

Това се случва на 1 октомври м.г. в собствения му ресторант в местността „Предела“ (на прохода Хаинбоаз)  – ден преди редовните избори за президент и предсрочните за парламент. Цонев определя като клевета и свидетелството на Стойков, че като кмет е имал своя въоръжена охрана.

И Георги Цонев отрича да е внушавал на Стойков „кой го е прострелвал, поръчал или плащал затова“. Отрича и да се е срещал през април 2021 г. до моста за с. Ветрен с Шендоан Халит (бивш депутат от ДПС в 42-то Народно събрание, бивш председател на Общинския съвет в Павел баня, а тогава и сега зам.-кмет на общината), от когото, според Стойков, е получил около 50 хиляди лева в кутия от лекарства за изборите.

Цоневи – баща и син искат съдът да допусне за съвместно разглеждане в частните наказателни производства и граждански искове срещу Стойчо Стойчев, които заедно със своя адвокат Петър Христов от Адвокатската колегия в Стара Загора са изчислили на обща стойност 90 хиляди лева. Искът на Мариан Цонев е за 50 хил. лв., този на Георги Цонев – за 40 хил.

Мотивите в жалбите на бащата и сина са почти идентични:

От твърденията на Стойков те са се почувствали „унижени, с наранена чест и достойнство, причинено безпокойство и дълго безсъние“, използване на успокоителни от Мариян Цонев, който изпитвал ужас, че при всяко излизане хората могат да го заговорят за публикацията.

Валентин Димитров – адвокатът на Стойчо Стойков определя като рядка бруталност в закрито заседание да се събират доказателства в полза на едната страна, още повече че те не са поискани от страните. Събирането им по инициатива на съда е нарушение на състезателността на процеса и равнопоставеността на страните.

Самият съдия – Делян Илиев от Наказателната колегия на Районния съд в Казанлък, е издирвал публикацията в ролята на експерт като по този начин изземва функциите на частния тъжител, което от арбитър го превръща в още един обвинител, твърди адвокат Димитров.

Според него най-фрапантното в случая е, че съдията възлага свалянето на видеото на съдебния администратор, който не е експерт и го информира, че видеозаписът със Стойко Стойков се намира в YouTobe. Съдията като независим арбитър e длъжен да се придържа към фактите, посочени в жалбата, защото те определят предмета на доказване.

Предисторията:

Мариан Цонев става кмет на общината през 2019 г. като кандидат на ДПС. Тогава той спечели изборите на втория тур само с 16 гласа преднина пред опонента си Иван Славов Иванов от ГЕРБ.

Жители на едно от ромските гета в Гурково споделиха във видеозапис пред „За истината“, че преди парламентарните избори през април 2021 г. кметът лично е раздавал по 50 лв. на всекиго от махалата, за да гласуват. С обещания да узакони къщите им след като седне в кметския кабинет. Вместо това изкупил земите, върху които е издигнато незаконното гето на търг, в който участвал сам и ги прехвърлил на сина и снахата си, твърди в записа една от ромките. Ако това е истина, излиза, че ромите там живеят върху земя, собственост на фамилията Цоневи.

Дни преди извънредните парламентарни избори през юли 2021 г. кметът на община Гурково е привлечен от Софийската градска прокуратура като обвиняем за купуване на гласове. В показанията на свидетели със скрита самоличност фигурирали и лица от централното и регионално ръководство на ДПС като участници в изборните схеми за купуване на гласове, твърдят източници на „За истината“.

Но тогава вместо да бъде отстранен от длъжността си, за да не пречи на разследването и на честния изборен процес, Мариан Цонев е оставен да изпълнява задълженията си. Това му дава възможност да се саморазправи с ромите, които отказват да гласуват под натиск или срещу заплащане. Затова Цоневи – баща и син показно и за назидание пребиват пред къщата си Рашко Манев от голяма ромска фамилия в махалата пред очите на полицията и на въоръжената си охрана, които мълчаливо наблюдават опита за убийство без да се намесят.

В отговор на дързостта на ромите само за 24 часа кметът успя да задейства прокуратурата, полицията и старозагорското ВиК дружество, след което гетото осъмна с полицейска блокада, разрушен водопровод и в резултат на това без вода – в летните жеги и по време на Ковид пандемията.

И въпреки сигнала на „За истината“ до директора на РЗИ – Стара Загора здравната инспекция не предприе действия и остави стотици роми и цяло Гурково в риск от избухването на епидемия.

Освен спирането на водата, кметът „респектира“ ромите и със заплахи да влезе в гетото с багерите и да събори незаконните им къщи.

Месец след като Мариан Цонев изгуби изборите и вече не е кмет, научихме, че основен свидетел на изборните схеми и измами в Гурково е заплашен от съдебно преследване. Затова в опита си да разберем кой казва истината и кой лъже, решихме да потърсим и да разговаряме с хора от ромската махала и с такива, които доскоро са били сред най-приближените на вече бившия кмет на общината.

Ромите твърдят, че продължават да се страхуват от саморазправа. Те разказаха за акцията по спиране на водата и блокадата на гетото, извършена от полиция и жандармерия с кучета. Виждали са и разлепените съобщения от Общината за предстоящо събаряне на определени къщи в гетото. Потвърдиха и това, че кметът и синът му са се движели навсякъде из Гурково с въоръжената си охрана, а хората живеели в постоянен страх и очакване на репресии.

Един от ромите, съгласили се да говорят пред „За истината“, се оказа брат на пребития Рашко Манев и разказа как издърпал ръката на Георги Цонев, който се опитвал да отскубне езика на брат му. А докато мъжете говореха, две от жените им гледаха с уплашени очи през стъклото на залата.

Разговорът с Димитър Стоилов(с прякор Чакмака), неговият син Венелин и Иван Говедарски беше по-лесен. Димитър Стоилов, известен от филм на Валя Ахчиева със своето тефтерче, в което записвал имената на хората, получили пари за да гласуват в полза на една партия, разказа как е бил привлечен към престъпната група на Цоневи за изборните измами и схеми.

Той потвърди, че е разпределял сумите на хора, които е трябвало да ги разнасят по адреси в общината и гетата. Чакмака сподели и как е бил прецакан от Мариан Цонев, който му прехвърлил три негови фирми срещу обещания за дивиденти, но вместо тях получил задължения към НАП над 100 хил. лв.

Една от тях е фиктивна фирма, на която бил отдаден общински паркинг за ТИР-ве. На търга се явили петима кандидати, въпросната фирма спечелила с най-висока, но непосилна цена за наем на базата на оборота. Обаче се оказало, че тя не е плащала нищо на общината и след като била прехвърлена на Димитър Стоилов. Втората фирма – „Интрига 001“ ЕООД стопанисвала ресторант и хотел, а третата – заложна къща. След изборите на Чакмака се обадили от рекламна къща, обслужвала Цоневи и го заплашили със съд. Обяснили му, че договорът бил подписан от жена, според Димитър Стоилов, става дума най-вероятно за Силвия Цонева, снахата на кмета.

Чакмака разказа подробности и за схемите и измамите на Цоневи – баща и син, както и за опитите им да провокират чрез Венелин(сина на Чакмака, който е каратист) и други хора бизнесмена Кольо Атанасов, за да възникнат конфликти и сбивания, в които може да се стигне до крайности.

Най-интересното в тази дълга история е, че прокуратурата не се самосезира по множеството публикации в „За истината“ и в други медии, които разкриват как Мариан Цонев „управлява“ общината, в чие име и с какви методи и средства.

Интересен е и фактът, че повече от година разследващите не са разкрили кой поръча убийството на Стойчо Стойков и кой изстреля куршума в гърба му.

Затова пък днес той ще застане на подсъдимата скамейка, обвинен от Цоневи – баща и син, самите те с условна присъда за рекет, получена през 2007 г. Ще открие ли съдът почерка на мафиоти или ще осъди човек, дръзнал да изнесе истината за престъпления, на които е бил свидетел?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *