Циганите не искат ваксина, чипирала ги

От здравното министерство обявиха кампания за масова имунизация в гетата

 

Циганите не искат да се ваксинират, а тарторите в махалите пускат слухове, че с препаратите срещу COVID ще ги чипират или ще ги стерилизират. “Сред населението битуват митове, хората от малцинствата са уплашени, страх ги е, че ще имат странични последствия”, коментира зам.-здравният министър Александър Златанов след работна среща с ромски медиатори и други здравни експерти.

От здравното министерство обявиха, че започват масова ваксинационна кампания в ромските гета, където ще има от всички видове ваксини. Медиатори ще докладват на всеки 10 дни как върви кампанията.

Имунизираните сред тази общност са под 10%, обяви зам.-здравният министър. Той обясни, че в кампанията ще включат представители на шоубизнаса, както и религиозни водачи.

От РЗИ-Варна коментираха пред “Труд”, че имат готовност да изпратят мобилни екипи в ромските махали, но до момента няма нито една заявка. Това съобщи д-р Дочка Михайлова, директор на инспекцията. От началото на юни в Гъбената махала, Максуда и ромските общности в кв. “Аспарухово” и с. Каменар работят на терен здравни медиатори. Ваксини си поставят главно ромите, които искат да заминат на гурбет в чужбина.

И здравните власти във Великотърновска област разчитат на съдействието на медиатори при ваксинацията на ромското население срещу коронавирус. Това каза пред “Труд” директорът на РЗИ в старата столица д-р Евгения Недева. В еленските села Майско и Константин, които са с компактно ромско население, са разкрити дори пунктове за имунизиране. В процеса помагат и личните лекари.

РЗИ Шумен стартира тази седмица мащабна информационна кампания за ползите от имунизацията с открити пунктове в различни точки на града. Помагат БЧК и Община Шумен. В пунктовете обаче, не се поставят ваксини, а акцент е хората да получат отговор на въпросите “Защо да се ваксинирам?, Как да избера ваксина?, Къде мога да се ваксинирам?”

Ромите в Пиринско категорично отказват да се имунизират срещу Covd-19.

Причината е, че те не вярват, че има такова заболяване, а за имунизацията смятат, че ще ги убие, разказват повечето от местните лидери в махалите.

1 коментар

  1. Много са Прави. 👍 Точно така е. Ковид – Изобщо Не Съществува. 💥💥💥 Ваксините – Са ОТРОВА. Те са Предназначени да Убиват !!! Здравното Министерство , да се Събуди !!! 👍 Напълно Изтрещели Са. Слугуват на Престъпниците от СЗО !!! 💥

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *